СУДОВИ ЛЕГАЛИЗУЈУ ОТИМАЊЕ СРПСКЕ ИМОВИНЕ!

kosovo

ПРИШТИНА, (СРНА) - Косовска агенција за имовину и косовски судови почели су процес утврђивања основаности око 150 000 тужби за враћање имовине, које су поднијели Срби, тражећи од судова УНМИК-а, а потом и од косовских судова, враћање у посјед насилно одузете и узурпиране имовине.

Агенција је у договору са судовима, путем медија на албанском језику, упутила позив свим странама да у најкраћем могућем року надлежном суду доставе валидну документацију на основу које потражују имивину или, пак, доказују да су у њен посјед ушли на основу ваљаног правног акта.

У Окружном суду у Пећи Срни је потврђено да је више десетина Срба из тог региона остало без имовине пошто суду нису доставили, "путем медија", тражену документацију.

"Узурпатори - тужена страна искористили су необавештеност подносилаца тужби и од суда `преко ноћи` добили одлуке да је спорна имовина њихово власништво" - објашњава Милан Јокић, наводећи да је његов случај чисти примјер отимања имовине.

Он је, како стоји у документацији, УНМИК-овој Дирекцији за имовинско-правне послове "Хабитат" још 2001. године поднио захтјев за враћање насилно заузете имовине у непосредној близини жељезничке станице у Пећи.
       
Прво су му тражили да дође у Пећ и лично достави документацију о власништву. "Због претњи да ћу бити ликвидиран уколико се појавим на Косову - нисам смео да дођем. Уследило је решење којим је мој захтев одбијен. Одмах сам уложио жалбу, али сам на одговор чекао до 2009. године када сам обавештен да је мој предмет уступљен Косовској агенцији за имовину" - прича он.

Он тврди да је попут њега десетак Срба из Пећи остало без имовине и да пријети опасност да ће се отимање настави, јер прогнани Срби нису упознати о јавном позиву на албанском језику, нити су посредством било које организације добили информацију о одлуци Косовске агенције за имовину и косовских судова о обавези подносилаца тужби да суду поново доставе оригинална документа којима доказују власништво.

У сједишту Еулекса у Приштини нису ни демантовали ни потврдили овај процес отимања српске имовине, али кажу да имају сазнања да је покренут поступак за преиспитивање оправданости великог броја тужби и неријешених судских спорова.

 

 

Извор: срна