СРПСКИ НАРОД ВИЈЕКОВИМА НА КОСОВСКОМ РАСПЕЋУ

Митрополит Амфилохије на премијери филма ''Ви идите, ја нећу''
Митрополит Амфилохије на премијери филма ''Ви идите, ја нећу''

Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је на свечаној премијери документарног филма о страдању српског народа на Косову и Метохији "Ви идите, ја нећу!", да је српски народ вијековима "саразапет Христу" на косовском распећу, чиме је постао и остао Божији народ. 

 

"Само народи који се сараспињу Христу, који се пењу на његову голготу и постају причасници његове васкрсле жртве за живот свијета, су зрели историјски народи", рекао је митрополит Амфилохије у београдском Дому синдиката. 

 

Он је поручио да је филм свједочанство о новом распећу Косова и да посебно говори о Милошу Ћирковићу, Србину из Пећи који је "као нови Обилић остао рекавши: `Ви идите, ја нећу` и себе жртвовао попут витезова на Косову 1389. године". 

 

"Ово је обнављање оних слика које смо гледали нарочито 1999. године - одсечених глава, силованих девојака, закланих жена, спаљених храмова, хиљада домова, дима који се диже до небеса, то је нешто што припада апокалипси нашег времена", рекао је владика Амфилохије. 

 

Хаџи-Александар Ђуровић, режисер филма снимљеног по књизи митрополита црногорско-приморског "Љетопис новог косовског распећа", рекао је у изјави за Срну да филм говори о вишевјековном страдању српског народа на Косову и Метохији, а посебно током погрома 1999. и 2004. године. 

 

Он је навео да филм садржи интервјуе, међу којима са Његовом светошћу патријархом српским Иринејом, архивски фото и видео материјал, неке необјављене снимке митрополита Амфилохија из тог доба, које су снимили свештеници који су га пратили, као и нове снимке начињене на Косову и Метохији. 

 

У филму о вишевјековном страдању српског народа на Косову и Метохији, а посебно током погрома 1999. и 2004. године, осим патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија, говоре и митрополит рашко-призренски Теодосије, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, крушевачки Давид, игуманија Пећке Патријаршије мати Февронија, мајка Милоша Ћирковића и други. 

 

Прича о Милошу Ћирковићу 38-годишњем шумару на Косову и Метохији, који је током рата 1999. године помагао као водич српским снагама, чини трећину филма. 

 

Када се Војска СР Југославије јуна 1999. године повукла са Косова и Метохије, он је одбио да скине униформу и остао сам у свом селу и забарикадиран у родитељској кући, да се бори против шиптарских терориста, који су га даноноћно нападали. 

 

Ту је, како се претпоставља, погинуо између 20. и 26. јуна, након што је ријечима "Ви идите, ја остајем", одбио молбу митрополита Амфилохија да се склони у Пећку патријаршију. 

 

Милошево село је спаљено, а његово тијело никада није пронађено.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Косово- Мртви Срби "склапају" уговоре

ПРИКАЗАН ФИЛМ ''ЕНКЛАВА''

ПРОТЈЕРАЛИ СРБЕ, А САДА ПРОТЈЕРУЈУ И ГРОБОВЕ