СРБИ НЕЋЕ КОСОВСКА ДОКУМЕНТА

kosovska_mitrovica

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 8. МАРТА (СРНА) - Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да је најава косовских власти о забрани српских регистарских ознака на возилима у покрајини у супротности са оним што су преговарачки тимови Београда и Приштине договорили у Бриселу.

Ивановић је рекао да је сигуран да се "Срби на северу Косова неће сложити са узимањем косовских докумената".

"Наш Устав даје за право да на простору који ми сматрамо својим Срби могу да користе српска документа и имају српско држављанство", навео је Ивановић.

Он је за Танјуг рекао да таква одлука о забрани српских таблица није у складу ни са планом Мартија Ахтисарија, бившег специјалног изасланика УН за Косово и Метохију.

"Сигуран сам да многа недовољно појашњена решења морају да у наредним данима буду дефинисана, јер Срби неће за било какав материјални разлог мењати оно што мисле а то што мисле су између осталог показали и на референдуму", рекао је Ивановић.

Косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи изјавио је да возила са новим српским таблицама са ознакама косовских градова од 1. априла неће моћи да уђу на територију Косова, а то неће бити могуће ни са старим српским таблицама са ознакама косовских градова од 1. јуна, до када ће власници морати да их замене регистарским ознакама КС или РКС.        Реџепи тврди да је све то у складу са договором о слободи кретања, постигнутом у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Припадници Еулекса данас су на прелазима Јариње и Брњак грађанима дијелили летке у којима се наводи да грађани Косова од 1. јуна морају имати КС или РКС таблице, косовску личну карту, возачку и саобраћајну. Током дана леци су привремено повучени, уз образложење да је потребно разјаснити текст који се налази на њима.

 

 

Извор: срна