СПРЕМНЕ ОПТУЖНИЦЕ ЗА 23 АЛБАНЦА

БЕОГРАД, 6. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Прве оптужнице за злочине над Србима и неалбанцима, као и за трговину органа, већ су спремне и на њима ће бити 23 Албанца, међу којима 11 вођа такозване ОВК, пише "Блиц".


Неименовани саговорник београдског дневника прецизирао је да ће оптужнице за злочине над Србима, али и над Албанцима који су у вријеме сукоба на Косову били лојални Србији, бити подијељене у двије групе - у једној ће бити оптужени за злочине против Срба, неалбанаца и Албанаца који нису подржавали ОВК, а у другој оптужени за трговину органима.

"На оптужници је 11 лидера некадашње ОВК, док су преосталих 12 Албанци који се терете за класична убиства. Неки од челника ОВК биће оптужени по `командној одговорности` за период између 1999. и 2001. године, када се и догодило највише убистава Срба и неалбанаца лојалних Београду", открио је исти извор.

Он је истакао и да ће неколицина Албанаца из самог врха тзв. ОВК бити оптужено и за "евентуалну трговину органима", међу којима је један љекар из Албаније који је помагао у трансплантацији органа и преузимајући их на аеродрому у албанском граду Фуше Крује носио их ван Албаније.

У извјештају извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија, албански град Фуше Крује помиње се као мјесто у чијој је близини била клиника на којој су заробљеницима са Косова вађени органи и потом препродавани на Западу.

Према писању "Блица", дванаесторица Албанаца биће оптужени за класична убиства Срба, али и убиства својих сународника који су били чланови Демократског савеза Косова покојног Ибрахима Ругове.

"Неки од оптужених за убиства Срба, неалбанаца и нелојалних Албанаца већ су пристали да буду сведоци сарадници и очекује се да пруже јако корисне информације. Али, има доста оних који се и данас слободно шетају по Косову и Албанији", истакао је саговорник листа из Приштине.

Лист пише да су имена оптужених, званично засад и даље тајна, наводећи да на Косову већ постоји списак бивших чланова ОВК који ће се наћи на оптужници, али да нико од добрих познавалаца прилика на Косову није могао да потврди његову аутентичност.

"О именима је тешко говорити, јер ће и од ове оптужнице зависити од тога ко ће формирати владу, садашњи премијер Хашим Тачи или Рамуш Харадинај. Како ствари сада стоје, Тачи више није тако далеко од формирања већине као што је био пре неколико недеља. А, уколико се то и догоди, готово је сигурно да се његово име неће наћи на оптужници. У супротном, све је могуће", истакао је саговорник листа из Приштине.

Када је тужилац Еулекса Клинт Вилијамсон покренуо истрагу за злочине над Србима, осумњичено је више од 100 припадника тзв. ОВК. Листа је потом смањена на 70 припадника тзв. ОВК, а сада би на оптужници требало да буду 23.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

"ДОКТОР СМРТ" КОЈИ ЈЕ СРБИМА ВАДИО ОРГАНЕ ЛОЦИРАН У ХОЛАНДИЈИ

ОДГАЂА СЕ РАСВЈЕТЉАВАЊЕ СУДБИНЕ НЕСТАЛИХ

ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ НЕКИХ ЛИДЕРА ОВК