СЛУЖЕН ПОМЕН У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

Полагање вијенаца у Косовској Митровици
Полагање вијенаца у Косовској Митровици

Код "Споменика истине" у сјеверној Косовској Митровици данас је служен помен српским жртвама страдалим на Косову и Метохији, чиме је почело обиљежавање 11 година од погрома становништва 17. марта 2004. године.

Помен код споменика надомак главног ибарског моста служили су свештеници цркве Светог Димитрија из Косовске Митровице у присуству великог броја грађана и родбине страдалих. 

Вијенце на "Споменик истине" положили су представници Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, локалних самоуправа са сјевера Косова, Косовскомитровачког округа, представници Удружења ратних ветерана и СУБНОР-а, као и министар за локалну самоуправу у косовској Влади Љубомир Марић, преносе београдски медији. 

Предсједник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић изјавио је да Косовска Митровица не заборавља, већ памти, и као и држава Србија тражи правду за сав страдали српски народ на простору Косова и Метохије, не само 17. марта 2004. године, већ од 1999. године. 

"Ми захтевамо од међународне заједнице и тражимо, као и сваке године са овог места, да открије починиоце и налогодавце злочина који је задесио српски народ у новијој историји. Ми не можемо никако заборавити смрт наших суграђана, Косовска Митровица је слободно речено град страдалника", нагласио је Спирић. 

Према његовим ријечима, велики број живота дат је за очување српства на овим просторима. 

"Ово је можда тренутак, а засигурно и опомена људи који су дали своје животе за домовину, за свој град, да будемо више него икада сложни и јединствени јер ми само том слогом можемо бити јачи и захтевати да правда буде испоштована", додао је Спирић. 

Представници Канцеларије за Косово и Метохију, локалне самоуправе, те Косовскомитровачког округа положили су вијенце и на спомен-плоче Јани Тучев и Боривоју Спасојевићу који су страдали на данашњи дан 2004. године. 

У таласу насиља на Косову и Метохији од 17. до 19. марта 2004. године убијено је 19 цивила, од којих осам Срба и 11 Албанаца, а више од 900 особа је повријеђено. Етнички је очишћено шест градова и девет села, порушено је, запаљено или тешко оштећено 935 српских кућа и десет друштвених објеката. Уништена су и 72 возила УН.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МАСОВНИ ЗЛОЧИНИ УЗ БЛАГОСЛОВ МЕЂУНАРОДНИХ "МИРОВЊАКА"

Исповест: Ликвидирали ми супруга и свекра, а сада хоће да униште мој живот и живот моје деце!

Позив за обележавање годишњице мартовског погрома у Грачаници

ПОЗИВ ДА БУДЕ СПРИЈЕЧЕН 17. МАРТ

Косово - Јадовно 1941.