СЛУЖЕН ПАРАСТОС У ЦРКВИ У ПРИШТИНИ

Служење парастоса у цркви Светог Николе у Приштини

Служење парастоса у цркви Светог Николе у Приштини

У цркви Свети Никола у Приштини данас су поводом 11 година од мартовског погрома свештеници Рашко-призренске епархије служили парастос коме је присуствовало десетак Срба.


Приштински парох Дарко Маринковић упозорио је да Срби нестају у главном граду покрајине, за шта је потврда и данашње малобројно окупљање. 

"Уз помоћ Свевишњег и уз помоћ државе и Цркве верујемо и надамо се да ће се процес одумирања Срба на Космету започет 1999. године са одласком српске војске и полиције, а убрзан мартовским погромом, зауставити", нагласио је парох Маринковић. 

Парастосу је у име Владе Србије приуствовао официр за везу Београда и Приштине Дејан Павићевић. 

Он је новинарима рекао да је 17. март 2004. године црни дан за Србију, али и црна флека на души свих, посебно међународних представника који су били нијеми посматрачи злочина који су се догађали тог и наредног дана на Косову и Метохији. 

Постављајући питање како је свијет могао да ћути, Павићевић је подсјетио да су тог дана Срби убијани и пребијани, њихове куће су горјеле, као и њихове светиње, а гробља скрнављена. 

"Све је то рађено само зато што су Срби", додао је Павићевић, истакавши да Срби ме смију заборавити мартовски погром. 

Мартовски погром Срба обиљежен је и у Грачаници

 Мартовски погром Срба обиљежен је и у Грачаници

Послије парастоса у Приштини, у Грачаници је испред Дома културе у организацији Удружења породица несталих и киднапованих Срба и неалбанаца одржан масован протест са кога је упућен апел српским, приштинским и међународним институцијама да не забораве оне који су наручили и оне који су починили злочине над Србима. 

Члан Удружења Милена Парлић истакла је да су бол и туга за страдалим, посебно несталим, из дана у дан све већи и јачи. 

"Тражимо и очекујемо да се са формирањем специјалног суда за ратне злочине отвори истрага о нестанку наших најмилијих, о наручиоцима и починиоцима киднаповања, убистава, пироманима и злотворима који су Србе и њихове светиње прогонили и палили", истакла је Парлићева. 

Она је захвалила Канцеларији Владе Србије за Косово и Метохију за помоћ и подршку. "Верујем да ћемо кад-тад сазнати истину, а у томе имамо пуну подршку наше државе", додала је Парлићева. 

Парастос у Приштини и окупљање у Грачаници обезбјеђивали су припадници Косовске полицијске службе. Инцидената није било.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МАСОВНИ ЗЛОЧИНИ УЗ БЛАГОСЛОВ МЕЂУНАРОДНИХ "МИРОВЊАКА"

Исповест: Ликвидирали ми супруга и свекра, а сада хоће да униште мој живот и живот моје деце!

Позив за обележавање годишњице мартовског погрома у Грачаници

ПОЗИВ ДА БУДЕ СПРИЈЕЧЕН 17. МАРТ

Косово - Јадовно 1941.