СЈЕВЕРУ КОСМЕТА ДАТИ АУТОНОМИЈУ

stefan_lene

БЕОГРАД, 20. МАРТА (СРНА) - Технички дијалог Београда и Приштине треба да постане више политички и треба га усмјерити на питање аутономије сјевера Косова - оцијенио је Штефан Лене, експерт фондације "Карнеги Европа" и бивши опуномоћеник за Балкан некадашњег високог представника ЕУ Хавијера Солане.

Лене је у анализи за европски огранак Карнегијеве фондације за међународни мир истакао да је потребан амбициознији процес у дијалогу Београда и Приштине и предложио да се преговори усмјере на питање аутономије сјевера Косова, као и да ЕУ хитно одреди специјалног изасланика који би водио овај процес.

"Процес би требало да почне ускоро, али ће морати да има и припремну фазу шатл-дипломатије између Београда, Приштине и сјевера Косова", рекао је Лене за београдску "Политику".

Лене је навео да о суштини аутономије намијењене сјеверу Космета тек треба преговарати, а умјесто да се узме било који модел из неког другог дијела свијета, договор треба да буде прилагођен да одговара ситуацији на сјеверу Косова.

Лене, који је био и директор Генералног секретаријата Савјета ЕУ за Балкан, додаје да је неопходно да се нађе равнотежа између жеље локалног становништва да управља сопственом судбином и чињенице да ће овај регион и даље бити дио Косова и да ће морати да има неопходне везе са властима у Приштини.

На питање да ли очекује нове услове за Србију за почетак преговора о приступању ЕУ, Лене је рекао да су "важни лидери ЕУ јасно изразили жељу за укидањем 'паралелених структура' ".

"Приједлог предсједника /Србије Бориса/ Тадића о регионалној аутономији на сјеверу Косова схватам као начин да се ријеши овај проблем. Аутономни регион на сјеверу Косова трансформисао би ове структуре у легитимне институције Косова", рекао је Лене.

Говорећи о расписивању локалних избора на сјеверу Космета, Лене је рекао да је контрадикторно да се Београд стално позива на поштовање Резолуције 1244, а да потом ради у супротности са овом резолуцијом расписујући изборе на Косову.

"Опција која би такође могла да буде размотрена је да неко међународно тијело као што је на примјер ОЕБС организује локалне изборе, као специјалну привремену мјеру док се не постигне споразум о сјеверу Косова", додао је Лене.

 

 

Извор: срна