СЈЕЋАЊЕ НА СИСТЕМАТСКИ ЗЛОЧИН НАД СРБИМА

Српски зид плача код Тужилаштва за ратне злочине у Београду
Српски зид плача код Тужилаштва за ратне злочине у Београду

Чланови Удружења породица киднапованих и убијених Срба на Косову и Метохији и поштоваоци жртава окупили су се данас у Београду испред Српског зида плача код Тужилаштва за ратне злочине да, поводом 11 година од мартовског погрома и 17 година од почетка систематског злочина над Србима, упозоре домаћу и свјетску јавност да одговорни морају бити процесуирани.


Предсједник Удружења Симо Спасић рекао је да ће породице извршити додатни притисак на српско Тужилаштво да се заложи да суд за злочине такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) буде што прије установљен, нагласивши да су породице спремне да свједоче. 

"Ми смо дали списак од 300 имена киднапера и отмичара. Они не могу данас бити премијери и личности које се уважавају", навео је Спасић. 

Он је нагласио да се на српском зиду плача налази 2.500 "душа које вапе за правдом" и указао да породице никада неће прихватити да званична Албанија, у чијим су логорима убијани њихови најмилији, остане без одговорности. 

Замјеник тужиоца Србије за ратне злочине Бруно Векарић је, стојећи испред паноа са фотографијама несталих и киднапованих, рекао да оне обавезују, те да вјерује да ће након установљења суда за ратне злочине ОВК-а, који је својеврсни преседан јер ће судити само једној страни, доћи до помака у истрагама. 

"Оно што је најважније сви ови људи ће бити у прилици да кажу и сведоче. Ми у Тужилаштву трагамо за 115 људи, а 2.500 људи је нестало", рекао је Векарић. 

Његово обраћање било је попраћено упадима писца и публицисте Славка Никића, који је од Векарића затражио одговор како је могуће да предсједник Скупштине самопроглашеног Косова буде освједочени злочинац Кадри Весели и ко њега тражи. "Ја сам овде у име државе да одам почаст", узвратио је Векарић. 

Предсједник Удружења родитеља "Вера, нада, љубав" Лозанка Радоичић рекла Срни да је на данашњи скуп дошла да опомене да се прије 17. марта 2004. године десио 30. септембар 1998. године, када је у првом организованом нападу Албанаца на Војску Југославије убијен њен 19-годишњи син Владимир. 

Она је недолазак званичника Србије на скуп и мали број грађана прокоментарисала ријечима да "став људи изазива став државе". 

"Ћуте о нама. Моје дете је из Београда отишло на Космет. Њима је избор да ћуте, а моја обавеза је да се борим да не буду заборављени", поручила је Радоичићева.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС У ЦРКВИ У ПРИШТИНИ

СЛУЖЕН ПОМЕН У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

МАСОВНИ ЗЛОЧИНИ УЗ БЛАГОСЛОВ МЕЂУНАРОДНИХ "МИРОВЊАКА"

Косово - Јадовно 1941.