''РОСУ'' НЕ МОЖЕ У СЈЕВЕРНИ ДИО ГРАДА

kosovо

ПРИШТИНА, (СРНА) - Команда КФОР-а издала је наредбу јединицама КФОР-а у региону Косовске Митровице да спријече било какав покушај припадника специјалне јединице косовске полиције ''Росу'' да пређу у сјеверни дио града и насеље Три солитера.
       
''Команда КФОР-а добила је информацију о припремању упада парипадника `Росу` у сјеверни дио града и зато је издата наредба о подизању готовости војника из кампа КФОР-а у селу Мађунско код Вучитрна", речено је Срни у Команди КФОР-а.
       
КФОР је, каже извор, задужен за безбједност грађана и тај извршни мандат ове мисије нико не може угрозити.
       
"Војници КФОР-а надгледају активности припадника косовске полицијске службе. Неће им бити дозвољено да пређу у сјеверни дио гарда. Надгледамо камп `Белведере` у јужном дијелу града у коме су стационирани припадници косовске полиције и њихове елитне јединице `Росу`'', рекао је извор.

Овај извор је нагласио да је командант КФОР-а Ерхард Древс синоћ упозорио највише представнике министарства унутрашњих послова Косова и косовске полиције да неће дозволити покрете ''Росу'' јединице нити њихов било какав покушај упада у сјеверни дио града.

Древс је упозорио да КФОР има мандат да очува безбједност грађана и да, у складу са тим мандатом, неће дозволити било какву дестабилизацију ситуације.

Према незваничним информацијама, у камп "Белведере", у коме су до прије годину дана били смјештени припадници француског КФОР-а, прије двије ноћи пребачени су специјалци ''Росу'' из регионалне јединице из Пећи и они су под пуном опремом стављени на располагање команди косовске полицијске службе за регион Косовске Митровице.

Циљ тога је, како Срна сазнаје, да упадом у сјеверни дио града успоставе пуну контролу у насељу Три солитера у коме је у недјељу, 8. априла, страдао Селвер Харадинај.

Срби са сјевера Косова кажу да су спремни да спријече било какве упаде ''Росу'' специјалаца и да очекују да КФОР и Еулекс обављају своје улоге у складу са мандатом.

 

Извор: срна