РАЗЛИЧИТА РЕГАОВАЊА СЈЕВЕРНО И ЈУЖНО ОД ИБРА

Kosovo

ПРИШТИНА, 29. ФЕБРУАРА (СРНА) - Предсједник српске општине Приштина Небојша Николић сматра да Србија добијањем статуса кандидата за чланство у ЕУ добија доста и да је на властима да то искористе да би се очувале српске институције на Косову.

Николић каже да се нада да све то неће бити протумачено као стављање тачке на присуство Србије на Косову и Метохију, што ће се веома брзо видјети.

"Очекујемо да председница Скупштине Србије Славица Дјукић Дејановић распише опште изборе који би се односили и на Косово и Метохију.Уколико избора не буде, онда је јасно да је одлука потврда да је Београд препустио Космет косовским институцијама", рекао је Николић.

Николић појашњава да је на српским властима да послије стицања кандидатског статуса искористе утицај да се Косово, ако не цијело оно бар средине са српским становништвом, обједини и очува у саставу Србије.

Потпредсједник Скупштине заједнице српских општина и насеља Марко Јакшић рекао је да је "Србија је издала Косово и Метохију".

"Државни врх је починио националну издају која није забележена у последњих пет-шест векова. Историја и народ ће им судити јер ће одлука имати катастрофалне последице по нас Србе на Космету", изјавио је Јакшић Срни.

Предсједник косовске општине Грачаница Бојан Стојановић истиче како је извјесна европска будућност Србије и да је стицање кандидатског статуса за чланство у ЕУ добар знак за цијели регион.

"То је стремљење свих демократских снага којима су преговори једини пут решавања сукоба. Сада је сасвим извесно да су сукооби и насиље на Косову прошлост и да ће свако решење бити тражено путем договора, консензуса и разумевања", истиче Стојановић.

Он је нагласио да је за Србе на Косову и Метохији добро што је Србија прва добила зелено светло, што ће сада бити у ситуацији да у знатној мери диктира услове и преговарања и решавања питања која се тичу њеног присуства на Космету, посебно из угла побољшања услова живота нас Срба преосталих на Косову.

Владе земаља ЕУ препоручиле су јуче да Србији буде одобрен статус кандидата за чланство, али су затражиле да коначну одлуку о томе донесу шефови држава европског блока. Самит шефова држава и влада ЕУ биће одржан у четвртак и петак, 1. и 2. марта.

 

 

Извор: срна