ПРОТЈЕРАЛИ СРБЕ, А САДА ПРОТЈЕРУЈУ И ГРОБОВЕ

По завршетку литургије, Срби су изашли на гробље и затекли порушене и оскрнављене надгробне споменике. Стотињак споменика је порушено, однијете су надгробне плоче, а велики број је скинут или већ припремљен за одношење...

 Црква Цара Уроша у Урошевцу

Црква Цара Уроша у Урошевцу

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК 

Срби из Урошевца невесело су обиљежили градску славу - око двије стотине расељених присуствовало је служби у цркви, а онда су обишли разрушено гробље, са којег су однесене чак и надгробне плоче. 

 

Од 15.000 косовских Срба, колико их је у Урошевцу живјело 1999. године (у урбаном дијелу око 3.000), остало је тек двоје Срба - прота Живојин Којић и његова супруга, док на подручју општине живи тридесетак старијих, без иједног дјетета. 

 

Они су данас у истоименој цркви прославили градску славу Усековање главе Светог Јована Крститеља, а изласком на гробље одали су пошту прецима сахрањеним у граду - задужбини Нејаког Уроша. 

 

Једном годишње, у вријеме градске славе, каже прота Којић за Срну, растјерани Срби дођу да се присјете мјеста гдје су рођени и у којем готово да није било засеока, а камоли села, нити живе цркве. 

 

"Од пре две године духовни живот се вратио у задужбину Нејаког Уроша. Вратио сам се и ја са протиницом, али се надам да наш повратак неће бити једини и да ће се за неку годину и други Срби вратити на подручје Неродимља, Бабуша, Бабљака, Талиновца, Мачје Стене и још десетак села", поручује прота. 

 

Којић је, попут Његове светости патријарха српског Иринеја и преосвећеног епископа рашко-призренског Теодосија, позвао народ да земљу не продаје и да остану достојни сљедбеници Нејаког Уроша по коме је град добио име. 

 

Снежана Маслар, рођена у Црногорској улици у Урошевцу, први пут од уласка Кфора и НАТО трупа на Космет, покушала је да пронађе родну кућу и улицу, али није успјела. 

 

"Све оно што сам оставила јуна 1999. године, нестало је и обрисано. `Никли` су нови објекти чије власнике не познајем. Да није Цркве Светог Уроша, не бих веровала да је ово Урошевац", каже Снежана за Срну. 

 

Она оцјењује да повратак Срба у урбани дио Урошевца није могућ. 

 

Далибор Јевтић, министар за заједнице и повратак у влади самопрокламованог Косова, који жели да подстакне повратак расељених, апелује да Срби не продају имовину. 

 

Он позива расељене из Талиновца, Бабљака и Српског Бабуша да се врате у изграђене куће и не дозволе да их лопови и криминалци протјерују. 

 

По завршетку литургије, Срби су изашли на гробље и затекли порушене  и оскрнављене надгробне споменике. 

 

Стотињак споменика је порушено, однијете су надгробне плоче, а велики број је скинут или већ припремљен за одношење. 

 

Славица Цветковић, рођена у Неродимљу, палећи свијећу на споменику супругу, каже да је градско гробље у Урошевцу - одраз мржње према Србима. 

 

"Албанцима смета све што је српско и што подсећа на Србе. Просто се плашим да за неку годину у Урошевац српска нога неће смети, нити моћи да крочи", каже Славица. 

 

Окупљање Срба у Урошевцу протекло је без инцидената, а полиција самопроглашеног Косова обезбјеђивала је црквену порту и излазак на гробље.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ЗИДОМ ЋУТАЊА ШТИТЕ СЕ ЗЛОЧИНЦИ

ПОСЉЕДЊИ НАПАДИ НА СРБЕ - АКТ ТЕРОРИЗМА

ЕУЛЕКС: САМИ ПРОНАЂИТЕ УБИЦЕ И СВЈЕДОКЕ?!

Косово - Јадовно 1941.