Право на памћење

У Косовској Митровици је отворена изложба и одржана пројекција документарног филма о страдању Срба на Косову и Метохији од 1998. до 2004. године.

 

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/stradanje-srba-na-kosovu-i-metohiji595x400.jpg

 


У среду, 26. марта 2014. године, у просторијама Филозофског факултета у Косовској Митровици отворена је изложба и приказана пројекција документарног филма о страдању Срба на Косову и Метохији у периоду од 1998. до 2004. године.

Повод за овај догађај биле су две тужне годишњице – 10 година од мартовског погрома и 15 година од почетка NATO агресије на нашу земљу. Организатори ове манифестације били су студенти овог факултета Јован Алексић, Милица Сташић и Немања Бишевац. Свесни медијског мрака који тренутно влада у Србији, они су се самоиницијативно организовали у жељи да барем мало допринесу култури сећања на невине жртве, које нажалост ретко ко спомиње. Уз учешће црквеног хора “Бранислав Нушић“, као и студенткиња Факултета драмских уметности Тамаре Томановић и Јоване Гвоздић, организатори су успешно отворили изложбу, којој су присутвовали декан Филозофског факултета проф. др Бранко Јовановић, градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић, његов заменик Александар Спирић, свештеници Српске православне цркве, као и велики број студената и грађана.

Након дивне и емотивне беседе о Косову коју је казивала Тамара Томановић, пуном амфитеатру Филозофског факултета обратио се Јован Алексић, један од организатора ове манифестације, иначе активни сарадник Српског академског круга. Говорећи о изложби, он је између осталог рекао:

Оно што се на тим сликама види је ужас, страх, бол, патња, туга, беспомоћност, безнађе. Крв и сузе. Виде се унесрећени људи, спаљене и оскрнављене светиње, разрушена и преорана гробља, рањена и отета земља. Све оно чега се сећамо. Све што желимо да заборавимо а не бисмо смели. И не бисмо требали.

На крају је додао да изложба има за циљ очување сећања на све невине жртве кроз приказивање слика страдања српског народа на Косову и Метохији у савременом историјском периоду, уз наду да неке будуће генерације неће имати прилике да организују манифестације сличног карактера.

Након његовог обраћања, присутни су имали прилику да погледају пројекцију документарног филма „Страдање Срба на Косову и Метохији 1998-2004”, који су реализовали организатори овог догађаја у сарадњи са својим пријатељем Марком Мирковићем из Новог Сада.

 

 

 

Фотографије са отварања изложбе:

 

Фотографије са отварања изложбе | Fotografije sa otvaranje izložbe 26.3.2014.Фотографије са отварања изложбе | Fotografije sa otvaranje izložbe 26.3.2014.Фотографије са отварања изложбе | Fotografije sa otvaranje izložbe 26.3.2014.Фотографије са отварања изложбе | Fotografije sa otvaranje izložbe 26.3.2014.

 

 

Пише: Тамара Томовић

Извор: СРПСКИ АКАДЕМСКИ КРУГ