ПОЗИВ ЗА СУЗБИЈАЊЕ АЛБАНСКОГ ЕКСТРЕМИЗМА

kosovo

БЕОГРАД, 23. МАЈА /СРНА/ - Министарство Србије за Косово и Метохију најоштрије је осудило паљење кућа Срба повратника у селу Дреновац код Клине и позвало све релевантне међународне факторе на Космету да својим аторитетом утичу на такозване приштинске институције да сузбију албански екстемизам.

Министарство позива међународне факторе на Космету да утичу на званичнике косовских Албанаца да, умјесто помпезног најављивања плана за сјевер Космета, истински обезбиједе безбједност Срба јужно од Ибра и сузбију албански екстемизам, умјесто што га подстичу.

 

Министарство за Косово и Метохију захтијева од Еулекса да пронађе починиоце и да појача присуство у повратничким селима у околини Клине, те заштити животе и имовину Срба од албанских екстремиста.

 

У саопштењу Министарства за Косово и Метохију наводи се да паљење кућа у селу Дреновац, као и остали нерасвијетљени напади на повратнике, показују какав је став и однос Приштине према повратку прогнаних и расељених Срба.

 

Министарство за Косово и Метохију је у више наварата упозоравало међународно присуство на константне нападе и тежак положај Срба повратника на Косову, а посебно је указивало на то да се посљедњих мјесеци погоршала безбједност повратника у околини Клине.

 

Непозната лица запалила су двије куће Срба повратника у селу Дреновац у општини Клина на Косову и Метохији, али жртава и повријеђених није било, речено је Срни у косовском Министарству за повратак и заједнице.

 

Извор: срна