ПОЖАР УГРОЗИО ДАЉУ ПРЕТРАГУ

СРНА

ОБИЛИЋ, 17. ЈУЛА /СРНА/ - Штета од пожара на локацији масовне гробнице у селу Жиливоде код Обилића је обимна и представља знатан корак уназад када је ријеч о процјени локалитета, изјавио је данас руководилац Одјељења за судску медицину Еулекса Алан Робинсон.

 

"Знатна штета нанета је зидовима који сада морају да буду срушени. Радови на ископавању су морали да буду обустављени. Еулекс ће извршити процену безбедности наставка радова. Tренутно је сувише рано за давање било каквих прогноза", наводи се у писаној изјави Робинсона.

Он је истакао да је ватрогасцима требало више од седам часова да обуздају пожар, додајући да је Еулекс вршио координацију операције гашења пожара на локалитету на којем Еулексово Одјељење судске медицине врши ископавање у потрази за наводном масовном гробницом. 

"Зид висине 12 метара био је захваћен пламеном. Припадници Косовских безбедносних снага и ватрогасних јединица из Вучитрна изашли су на лице места заједно са Инжењерским батаљоном КБС-а, а Еулекс је вршио координацију у покушају да се угаси пожар", наводи се у саопштењу.

Узроци пожара још нису утврђени, а Еулекс је покренуо истрагу.

Сумња се да су на локацији у селу Жиливоде код Обилића одбачени посмртни остаци 26 српских рудара са Угљенокопа Белаћевац, киднапованих 1998. године.

Претрага ове локације у више наврата одлагана, а један од разлога је било смишљено затрпавање рударске јаме дубоке педесетак метара у којој су, како тврде у Српској Комисији за нестала и киднапована лица, тијела одбачена.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png