ПОСЉЕДЊИ НАПАДИ НА СРБЕ - АКТ ТЕРОРИЗМА

Оскрнављене фреске у цркви Свете Параскеве

Оскрнављене фреске у цркви Свете Параскеве

Пуцњи на возило са српском регистрацијом и напад молотовљевим коктелом на споменик пострадалим Србима у Гораждевцу акт су тероризма с циљем да се преостали Срби на овом простору заплаше и подстакну на одлазак, саопштено је из Епархије рашко-призренске.

"Најновији напад у Гораждевцу представља још један покушај да се не само угрози безбедност овог српског села у већински албанском окружењу, него да се породицама које су изгубиле своје ближње у време рата и у масакру на реци Бистрици 2003. године, када су убијена два српска дечака, нанесе додатни бол", оцјењује се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је Епархија више пута до сада апеловала на међународне и косовске институције, али без резултата.

Из Епархије рашко-призренске наводе и да је црква Свете Параскеве из 16. вијека у повратничком селу Дрсник код Клине проваљена, опљачкана и оскрнављена два пута у посљедњих 48 часова.

У саопштењу се каже да је Косовска полиција обавила увиђај у свим случајевима, али да није заустављен талас насиља против Срба на том простору, већ да се они који пријаве нападе и пљачку третирају као кривци и суочавају са претњама полиције да признају оно што нису учинили.

"Тако је било и у селу Дрсник гдје је полиција привела и оптужила за крађу и провалу црквењака, Србина који посједује кључеве цркве и откључава је када верници долазе на молитву, па је јереј Милош Вукић, који је задужен за ту цркву, демантовао те лажне оптужбе указујући да је ријеч о човјеку који је видео и пријавио стварне нападаче", наводи се у саопштењу.

Из ове епархије оцјењују да, као више пута до сада, жртве бивају именоване кривцима само да би се заштитиле локалне албанске банде које систематски већ годинама тероришу српске повратнике на простору општина Клина са циљем да их натерају да напусте своје домове.

"Међутим, и поред свих приговора и апела, па чак и критика Косовској полицији из међународних кругова, ништа се не мијења и терор се наставља", наводе из Епархије рашко-призренске.

У саопштењу се додаје да је цркву у Дрснику посјетила комисија Канцеларије за културну баштину Епархије рашко-призренске и установила видљиве трагове вандализма на црквеном мобилијару, као и нову штету на фрескама са натписима "УЧК", што несумњиво указује ко је и са каквим намјерама провалио у цркву и начинио штету.

На сјеверу Космета повећано је присуство припадника Косовске полиције, нарочито у мултиетничким насељима, потврдио је београдским медијима регионални шеф оперативе Косовске полиције Жељко Бојић.

Он је рекао да је присуство полицијских службеника повећано по наредби из главне Дирекције полиције у Приштини и да су полицајци распоређени у циљу превентивног дјеловања.

Бојић је прецизирао да је посебно подигнут ниво безбједности у мултиетничким зонама, у Бошњачкој махали, Три солитера, Брђанима и Микронасељу у сјеверном дијелу Косовске Митровице, као и да је повећан број полицијских службеника у Сочаници у општини Звечан, јер се тамо одржава фудбалски турнир.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ЕУЛЕКС: САМИ ПРОНАЂИТЕ УБИЦЕ И СВЈЕДОКЕ?!

Данас се навршава 16 година од отмице и мученичког страдања оца Харитона кога су масакрирали шиптарски терористи (видео)

ПРАХ И ПЕПЕО СРПСКОГ МУШУТИШТА

СРБИМА ИЗ КЛИНАВЦА И ДРСНИКА ПРИЈЕТЕ КЛАЊЕМ

Косово - Јадовно 1941.