ПОСЕБНО УГРОЖЕНЕ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ

gracanica.jpg

ГРАЧАНИЦА, 6. ЈУЛА (СРНА) - Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић каже да су српски манастири и цркве на Косову и Метохији посебно угрожени и да је забринут како ће се одвијати ситуација са светињама и културном баштином након окончања надгледане косовске независности.Архимандрит Сава изражава наду да ће међународни представници наставити да подсјећају косовске политичаре да се не може градити моноетничко и монорелигиозно друштво у коме би живјели припадници само једног народа или вјерске заједнице.

 

Он напомиње да на угроженост српских светиња на Косову указује чињеница да је уништено 150 светиња и да је манастир Високи Дечани више пута био на мети нападача.

 

Наводећи да су светиње угрожене и зато што међу једним дијелом албанске популације постоји увјерење да оне представљају пријетњу албанском идентитету, архимандрит истиче да је нетрпељива мржња нарочито је видљима међу млађом генерацијом.

 

Отац Сава наглашава да се у процес обнове српских светиња, страдалих у мартовском погрому 2004. године, умијешала политика, па Приштина све више условљавања под којим условима обнова може да буде настављена.

 

Инциденти који су се догодили на Косову приликом обиљежавања Видовдана, према његовим ријечима, показали су да су Срби у покрајини грађани другог реда.

 

Он је навео да је обиљежавање тог великог и значајног датума за српски народ засјенила употребе потпуно непотребног насиља и несразмјерне силе косовске полиције - преноси КИМ Радио.

 

 

Извор: срна