ПЉАЧКАЊЕМ СРПСКИХ КУЋА ПЛАШЕ ПРОТЈЕРАНЕ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/pljacka.jpgБЕОГРАД, 20. ЈУНА /СРНА/ - Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију најоштрије је осудила пљачкање четири српске повратничке куће у селу Љевоша, у општини Пећ, наглашавајући да ти напади имају за циљ да уплаше протјеране и онемогуће њихов повратак на вијековна огњишта.


Из Канцеларије подсјећају да се село Љевоша током 2005. и 2006. године вратило двадесетак Срба и да ово није први пут да су куће повратника на мети оних који желе да уплаше протјеране и да онемогуће њихов повратак на вијековна огњишта.

"У тренутку када Србија преговарајући са међународном заједницом и представницима привремених институција у Покрајини, жели да трајно оконча спор између Срба и Албанаца и омогући повратак расељених, овакви инциденти шаљу поруку да услова за одрживи повратак нема или их бар нема у оној мјери која би српској заједници на Космету гарантовала безбједност и сигурност", наводи се у саопштењу.



Из Канцеларије напомињу да ће у наредном периоду настојати да омогуће одрживи повратак и опстанак расељених Срба и да им пруже максималну социјалну, економску и политичку заштиту.

"Да би се то остварило, потребно је да се српске куће и имања не претварају у згаришта, да се не врши насилна приватизација српских предузећа у друштвеном власништву и да они који то раде схвате да су Срби и Албанци потребни једни другима и да се само разговором могу и морају ријешити нагомилани проблеми", истиче се у саопштењу.

Из Канцеларије напомиње да је Србија пружила пријатељску руку свима који живе на Космету и којима је мирна и просперитетна будућност њихове дјеце најважнији циљ.

"Најмање што очекујемо је да та рука буде прихваћена", наводи се у саопштењу.

Четири српске повратничке куће у селу Љевоша обијене су и опљачкане у ноћи између 18. и 19. јуна.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png