ПАТРИЈАРХ ПОРУЧИО СРБИМА ДА ЧУВАЈУ СВЕТУ СРПСКУ ЗЕМЉУ

ПЕЋ, 14. ОКТОБРА (СРНА) - Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је данас Србима на сјеверу Косова, "који барикадама чувају свету српску земљу у саставу матичне државе", да остану упорни, јавља дописник Срне.
"Очекујем и савјетујем да наш народ на сјеверу Косова мирно и достојанствено истраје на барикадама, чувајући тај дио свете српске земље", рекао је Срни српски патријарх Иринеј након литургије коју је служио у Пећкој патријаршији на празник Покрова пресвете Богородице, који је слава овог манастира.
Патријарх је поручио да народ треба да остане на барикадама све док се свјетски моћници не уразуме и схвате да је Косово света српска земља, духовно, културно, вјерско и државно упориште Срба.
Његова светост патријарх српски Иринеј захвалио је народу који је присуствовао литургији, на коју су дошли, како је рекао, упркос забранама, ограничењима и страху коме су свакодневно изложени.
Литургији у Пећкој патријаршији присуствовало је око 200 вјерника из метохијске котлине и Срба из сјеверног дијела Црне Горе.
Служењу литургије присуствовала је и породица Богољуба Карића, чијем је оцу Јоаникију служен годишњи парастос у порти манастира гдје је сахрањен.
Патријарх Иринеј синоћ је у Пећкој патријаршији служио свечано бденије којим је почела прослава Богородичиног празника.
Православни хришћани данас обиљежавају празник Покров пресвете Богородице као успомену на догађај када се Богородица јавила народу окупљеном на богослужењу.
Манастирски комплекс Пећке патријаршије састоји се од четири цркве које су саграђене у периоду између 13. и 14. вијека. Вјековима је овај манастир био средиште Српске православне цркве.

 

Извор: срна