Оскрнављена црква у Штимљу, ухапшена четири Албанца

Црква Штимље

Црква Светог Архангела Михаила у Штимљу на Косову је оскрнављена, а косовска полиција је ухапсила четири Албанца осумњичена за то дело.

 

Како  преноси КиМ радио из Чаглавице, са централног дела цркве готово у потпуности је скинут и однет оловни кров и заштитна изолација. Сви прозори на доњем делу цркве су поломљени каменицама које су у цркву убациване са стране. Врата на припрати храма су поломљена.

 

Сама унутрашњост цркве је демолирана и из зидова су извађени електрични каблови, а у припрати храма је већа рупа у зиду из које су извучени уређаји за електро-инсталацију цркве. Остаци скела, дасака, грађевинског материјала, као и мртве птице су у
унутрашњости цркве.

 

У цркви није остало ништа од црквеног инвентара, а од фрескописа на зидовима стоји још само неколико трагова фресака.

 

Протојереј ставрофор Живојин Којић, који је задужен за цркву у Штимљу, посетио је данас ту светињу и констатовао да је она "оскрнављена и потпуно опустошена".

 

Командир полиције у Штимљу Енвер Абдуљи изјавио је за КИМ радио да је полиција ухапсила четири Албанца осумњичена за скрнављење цркве.

 

Додао је да напад није етнички мотивисан и да полиција све чини да заштити верске објекте у Штимљу.

 

Црква је већ била тешко оштећена и паљена 1999. и 2000. године, да би потом била демолирана и уништена у мартовском насиљу 2004. године. Након тога је црква делимично обновљена, у процесу обнове светиња коју је спроводио УНЕСКО. 

 

Извор: Вести