ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ НЕКИХ ЛИДЕРА ОВК

БЕОГРАД/БРИСЕЛ, 29. ЈУЛА /СРНА/ - Ослободилачка војска Косова /ОВК/ чинила је злочине над Србима, Ромима и другим неалбанцима на Косову и Метохији и против неких лидера ОВК моћи ће да буду подигнуте оптужнице, али нема довољно доказа за подизање оптужнице за трговину људским органима, рекао је данас међународни тужилац Клинт Вилијамсон.


Представљајући у Бриселу извјештај о истрази трговине људским органима, Вилијамсон је рекао да у овом тренутку не може рећи да постоје чврсти и ваљани докази да су људи убијани да би им били извађени органи.

Вилијамсон је рекао да неће бити подигнуте оптужнице, док се не успостави специјални суд, наводећи да се потрага за доказима наставља и да ће бити нових доказа за злочине на Косову.

"Вјерујемо да ћемо моћи да подигнемо оптужнице против неких лидера ОВК. Оптужнице се односе на злочине против Срба, Рома и осталих неалбанаца", навео је Вилијамсон, изразивши наду да ће специјални суд бити формиран идуће године.

Он је рекао да ће бити подигнута једна оптужница која ће обухватити више бивших челника ОВК, највише 19, против којих постоје неспорни докази, додајући да ратни злочини не застаријевају.

Наводећи да његов тим до сада није успио да дође до више информација о локацијама тијела несталих, Вилијамсон је рекао да не искључује могућност да и трговина људским органима буде укључена у будућу оптужницу, те додао да се докази стално прикупљају и да ће потрага за информацијама о трговини органима остати највећи приоритет.

Он је рекао да су налази његовог тима у складу са оним што пише у извјештају извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија, али није хтио да даје детаље о појединцима и да ли се докази о односе на Дреничку групу која се помиње у извјештају Мартија.

Истичући да постоје убједљиве индиције да се пракса трговине органима дешавала у веома ограниченом обиму, Вилијамсон је рекао да је број убијених лица у сврху узимања и трговања органима веома мали и да је "шачица" појединаца била изложена овој врсти кривичног дјела, али да тај податак може да се мијења и број жртава буде већи.

Вилијамсон је нагласио да су одређени елементи ОВК намјерно нападали мањине, убијали, отимали, протјеривали, вршили сексуално насиље, присилно расељавали, рушили цркве што је резултирало етничким чишћењем Срба и Рома са подручја јужно од Ибра, али да су чинили злочине и против Албанаца, политичких неистомишљеника.

"Вјерујемо да постоје убједљиви докази да те злочине нису извршили појединци који су се отргли контроли и који су поступали по свом сопственом нахођењу, већ да су они извршени на организован начин, те да су их одобрили појединци из највишег нивоа руководства ОВК", рекао је Вилијамсон.

Он је додао да будућа оптужница није усмјерена против Косова и ОВК, него против злочина неколико високопозиционираних представника ОВК, који су чинили криминална дјела да би се лично обогатили, стекли политичку моћ и они као појединици морају да одговарају за злочине.

Вилијамсон је подсјетио да је истрага трајала три године и да је његов тим имао тежак задатак, јер је прошло 15 година од злочина, а највећи проблем је застрашивање лица која би свједочила против ОВК.

"Ово је био бруталан напад на значајан дио цивилног становништва. Био је усмјерен против готово свих Срба који су жељели да остану на Косову, многи од њих су били стари и немоћни", истакао је Вилијамсон, чији мандат ускоро истиче.

Вилијамсон је рекао да је, према неким процјенама, са Косова и Метохије расељено око 170.000 Срба и других до скоро 250.000, а да је послије јуна 1999. године на Косову нестало 470 људи, од којих 375 Срба.

Тужилаштво Србије отворило је случај Жута кућа" послије објављивања књиге "Лов" некадашњег главног хашког тужиоца Карле дел Понте, која је писала о трговини људским органима на Косову и Метохији.

Резултате те истраге српско Тужилаштво је предало специјалном извјестиоцу Савјета Европе Дику Мартију, на чији се извјештај 2011. године надовезала истрага Вилијамсоновог тима.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

СОУСА: ИСТРАГА У ТОКУ, РЕЗУЛТАТИ НАКОН ЊЕНОГ ЗАВРШЕТКА

ЈОШ СЕ ТРАГА ЗА 532 СРБИНА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

ВИШЕ ОД БОЛА – Сотоне, децу вам никада нећемо опростити, Бог нека вам суди