ОДГАЂА СЕ РАСВЈЕТЉАВАЊЕ СУДБИНЕ НЕСТАЛИХ

ГРАЧАНИЦА, 30. АВГУСТА /СРНА/ – КФОР, УНМИК и посебно Еулекс одговорни су што се одгађа расвјетљавање судбине несталих Срба и других неалбанаца, речено је у Грачаници током данашњег протеста родбине и пријатеља несталих Срба и неалбанаца на Косову и Метохији.

Милорад Трифуновић из Удружења породица несталих и киднапованих Срба и неалбанаца објелоданио је да постоје три локације - Слаковце, Цецилија и Бајгора на подручју општине Вучитрн на којима су одбачени посмртни остаци "више десетина несталих Срба" и да о томе комплетну документацију посједује Еулекс. 

"Мисије међународне заједнице смишљено одлажу решавање судбине несталих и киднапованих Срба и неалбанаца. Ћутањем они штите злочинце, вође бивше терористичке организације Ослободилачке војске Косова /ОВК/, сада највише представнике институција смопрокламованог Косова", рекао је Трифуновић. 

Трифуновић је оптужио КФОР да је склонио документацију о убијеним, несталим и киднапованим, да су смишљено, затирући трагове, по неколико пута сахрањивали и ексхумирали убијене Србе. 

УНИМИК је ћутао, одлагао истраге и уништавао дукументацију, док су ОЕБС и Еулекс, како је рекао Тодоровић, цијелу истрагу о несталим и киднапованим свели на рјешавање судбине несталих Албанаца. 

"Циљ је оптужити искључиво Србе да су одговорни за злочине на Косову и Метохији", рекао је он, изражавајући увјерење да ће специјални суд за ратне злочине, чије се формирање очекује почетком наредне године, истражити и утврдити појединачну, али и одговорност по командној линији бивших припадника ОВК. 

Он каже да се смишљено ћути о злочинима над Србима. "Одлагањем истрага одговорни међународни званичници дају време и простор злочинцима да затру трагове", упозорио је Трифуновић. 

Он је додао да је утврђено да су у више случајева посмртни остаци Срба идентификовани као посмртни остаци Албанаца, чиме Приштина, уз свесрдну помоћ међународне заједнице и истражилаца Хашког трибунала, покушава уништити доказе о одговорности вођа ОВК, сада највиших функционера привремених косовских власти". 

Силвана Маринковић, предсједник Удружења родбине несталих и киднапованих из Грачанице, у име неспокојних породица, упутила апел међународним институцијама да приморају косовске институције и Еулекс да расвијетле судбину несталих и киднапоавних и уколико су убијени да породицама предају посмртне остатке. 

Према евиденцији српског Удружења несталих и киднапованих са Косова и Метохије, на списку се налази 1.711 лица свих националности са подручја јужне покрајине. Од тог броја 532 лица су српске националности. 

Са скупа у Грачаници, коме је присуствовало двадесетак чланова породица несталих и киднапованих, упућен је апел властима у Београду да спријече покушаје Албанаца да подметањем посмртних остатака затру трагове о судбини несталих и киднапованих Срба и неалбанаца. 

Скуп у Грачаници протекао је мирно и без инцидената.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Парастос за Србе нестале у долини Неретве

НОВЕ ПРИЈЕТЊЕ СРБИМА КОЈИ ТРАЖЕ ИСТИНУ И НЕСТАЛЕ 

БОЛНО СЈЕЋАЊЕ НА НЕСТАЛЕ СРПСКЕ БОРЦЕ И ЦИВИЛЕ