ОЧЕКУЈЕ СЕ РАСПЛЕТ ИСТРАГЕ О ТРГОВИНИ ОРГАНИМА

organi

БЕОГРАД, 7. ЈУНА /СРНА/ - Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да се у неколико земаља тренутно воде истраге у случају трговине људским органима на Косову и ускоро очекује расплет овог случаја. "Истрага се води у неколико земаља и у сарадњи са њиховим тужилаштвима постигли смо важан напредак, дошли до нових информација и ускоро очекујемо расплет“, рекао је Вукчевић за „Политику".

 

Он је прецизирао да се, осим Србије и Русије, истрага одвија и у тужилаштвима Израела и Украјине.

 

Вукчевић је напоменуо да се Србија усредсредила на разрјешење судбине несталих и отетих Срба и других неалбанаца, као и нелојалних Албанаца на Космету за које сумња да су страдали на овако монструозан начин.

 

„Спроводили смо истражне радње у шест земаља, разговарали са породицама жртава, ушли у траг Радету Драговићу који је отет у папучама, и без обзира на покушаје релативизације, могу да најавим да су наши резултати веома извесни. Доживећу то као испуњење обавезе према жртвама", рекао је Вукчевић.

 

Вучевић наводи да српско тужилаштво располаже информацијама да су предмети "Медикус" и "вађења органа за вријеме оружаних сукоба на Космету" веома повезани, те додао да је истрага трговине органима државни задатак.

 

Руски тужиоци су, додао је, у складу са споразумом који је потписан са Србијом тражили да присуствују процесним радњама и српских тужилаштава за ратне злочине и за организовани криминал у вези са случајем „Медикус“.

 

Он каже да се краци у предмету „Медикус“ протежу, не само до Албаније и Турске, већ и много шире, те додао да на Космету раде два тима – специјални истражни тим Џона Клинта Вилијамсона који истражује наводе из извјештаја Дика Мартија и тим канадског тужиоца Џонатана Ратела који ради на случају "Медикус".

 

Вукчевић тврди да није учињена никаква грешка недавним хапшењем петорице Албанаца осумњичених за ратне злочине на југу Србије, који су потом пуштени због одлуке о амнестији из 2002.године и додаје да тужилаштво чврсто стоји иза оног што је урађено.

 

"Исто бих поступио да се поново деси нешто овако. Проблем је у амнестији која је, очигледно, представљала политичку потребу да се угаси пожар на југу Србије, а да нико није улазио у могуће правне последице свега тога. На пример, један од осумњичених који је у бекству убио је два дечака, а један од ухапшених пуштао је струју кроз тела српским заробљеницима. Некада је политичка одлука јача од правде, то се догодило у овом случају", навео је тужилац Вукчевић.

 

Извор: срна