НОВА ПРИЗНАЊА ЈЕДНОСТРАНЕ НЕЗАВИСНОСТИ?

srna

ПРИШТИНА, 26. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Европског парламента Мартин Шулц рекао је да ће приближавањем Србије и Косова Европској унији преосталих пет чланица ЕУ промјенити став и признати самопроглашену независност јужне српске покрајине.

Шулц каже да Европски парламент настоји да, као једина међународна институција која је признала Косово, додатно утиче на преосталих пет чланица ЕУ да учине исто.

"Потребно је промијенити механизме. Учинили смо све што смо могли да те земље признају Косово и да га подрже. ЕУ је сада позвала Србију да призна суверенитет Косова", рекао је Шулц, а преноси "Коха диторе".

Шулц сматра да Еулекс не треба да има улогу наднационалне полиције на Косову, и да не може да се мијеша у надлежности правосудних органа.

"Стварајући услове за рад правосудних органа, Еулекс је много учинио на побољшању безбједносне ситуације.Међутим, сумњам да та мисија може урадити нешто више у вези са ратним злочинима, јер се, успјех у овој области, ако је судити према искуствима других земаља, постиже само ангажовањем домаћих институција", рекао је Шулц.

 

Извор: срна