НЕМА "ОЛУЈЕ" НА КОСОВУ

БАЊАЛУКА, 14. ОКТОБРА /СРНА/ - Државни секретар српског Министарства за Косово и Метохију Оливер Ивановић сматра да изјаве да на сјеверу Косова слиједе догађаји по сценарију хрватске војне операције "Олуја" служе за застрашивање народа, јер да би неко спровео такву иницијативу, мора да има војску, а Aлбанци на Косову је немају.
Он је истакао да Aлбанци немају војску него неформалне групе, те да имају двије униформисане наоружане формације од 5 000 припадника, док је на сјеверу Косова 50 000 људи.
"У том случају, отпора ће бити. A трећа страна, међународна заједница, има другачију улогу него што је то било у случају Срба из Хрватске. Aли, много важнији елемент у свему томе су Срби који не би дозволили да тако буду протерани. Ми смо у то уложили 11 година и тешко да ће моћи било ко да нас тек тако дигне и отера одавде", рекао је Ивановић за данашњи "Глас Српске".
Према његовим ријечима, Кфор и Еулекс имају обавезу да пружају општу безбједност свима који на Косову живе, тако да би то био велики пораз европске безбједносне политике и они себи то не могу дозволити.
Он је поновио да са преговарачем Робертом Купером нису договорена нека рјешења, већ да је изнесена само једна понуда српског преговарача Куперу како би он то пренио преговарачу Приштине Едити Тахири.
"То су још само предлози који ће постати значајни тек ако их друга страна прихвати", закључио је Ивановић.

 

Извор: срна