НАРЕЂЕНО ЗАТВАРАЊЕ АЛТЕРНАТИВНИХ ПУТНИХ ПРАВАЦА НА СЈЕВЕРУ

srna

ПРИШТИНА, 3. АПРИЛА /СРНА/ - Команда НАТО-а у Напуљу наредила је КФОР-у да затвори све алтернативне путеве у Лепосавићу и Зубином Потоку, изјавио је Срни предсједник општине Зубин Поток Славиша Ристић.

Он каже да су се предсједници четири српске општине са сјевера Косова и начелник округа састали са командантом КФОР-а за сјевер Косова Адолфом Конрадом, од кога су добили информацију да је Команда НАТО-а из Напуља издала наредбу о затварању свих алтернативних путних праваца на подручју општина Зубин Поток, Лепосавић и Звечан.

Он истиче да је Конрад рекао да је претходно постигнут договор са српском жандармеријом да "они затворе алтернативне путне правце са српске стране".

"Упозорили смо Конрада да српско становништво неће прихватити такву наредбу, јер у њеном доношењу није учествовало", каже Ристић.

Прелази Брњак и Јариње, како је рекао, за Србе су непостојећи јер на њима контролу проводе Еулекс и косовски цариници.

"Плашим се да је наредба о затварању алтернативних путних праваца покушај провоцирања српског становништва пред одржавање парламентарних и локалних избора, од којих нећемо одустати", каже Ристић.

Он је потврдио да је наредба о затварању алтеративних путних праваца посљедица договора о организовању српских парламентарних избора на Косову и одлагању, односно, суспензији одлуке о организовању српских локалних избора.

У изворима блиским приштинској влади Срни је потврђено да је влада прихватила организовање парламентарних избора под условом да их проведе и надгледа Комисија ОЕБС-а. Уз то, влада у Приштини је затражила и добила пуну подршку западних земаља да се локални избори не организују и да у складу са тим ставом КФОР преузима одговорност да спријечи уношење предизборног и изборног материјала за локалне изборе .

 

 

Извор: срна