НА КОСОВУ ДАНАС УСЛОВИ ИЗ БАЛКАНСКИХ РАТОВА

Косово данас

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 27. ОКТОБРА /СРНА/ - На Косову су данас, послије 108 година, исти услови у којима је српски народ живио у данима избијања балканских ратова, поручено је са научног скупа поводом обиљежавања 100 година од ослобођења Косовске Митровице, који су организовале четири српске општине са сјевера Косова.

 

Професор Миладин Распоповић истакао је синоћ да окупљени ништа не прослављају, већ се подсјећају на претке и њихову исконску борбу за очување српске земље и народа.


Учесници скупа подсјетили су на значај Високих Дечана, Грачанице, Пећке Патријаршије и осталих српских светиња и констатовали да се Срби не могу препознавати само по учешћу у ратовима и јунаштву, већ и по грађевинама - светињама које су постале дио свјетске културне и вјерске баштине.

На скупу који је заједно са четири српске општине организовала Народна библиотеке из Косовске Митровице о историјским чињеницама говорили су професори и историчари, а наступили су и пјесници и музиколози, изводећи старе српске пјесме.

Обиљежавање 100 година ослобођења Косовске Митровице настављено је свечаном академијом на Tехничком факултету, на чијем је почетку изведена химна "Боже правде" коју је извео црквени хор "Бранислав Нушић" Саборног храма Свети Димитрије из Косовске Митровице.

Декан тог факултета Небојша Арсић поздравио је присутне и рекао да је ова академија потврда српског трајања и одлучности Срба да опстану на своме и у својој држави.

У оквиру академије изведен је културно-умјетнички програм, којим су евоцирани догађаји из балканских ратова, а у којем је учествовао и првак Народног позоришта и Југословенског драмског позоришта Зоран Симоновић.

Академији су присуствовали представници СПЦ, Канцеларије за Косово и Метохију, начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић, те представници четири општине на сјевера Косова. 

Почетак скупа каснио је због нестанка струје.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png