Монтгомери: Злочиначки подухват ОВК

Мајкл Монтгомери изјавио је да известилац Савета Европе Дик Марти поводом злочина почињених на Косову, укључујући трговину људским органима, гради случај удруженог злочиначког подухвата, у којем припадници ОВК делују као криминална организација

Мајкл Монтгомери

Мајкл Монтгомери

БЕОГРАД - Мајкл Монтгомери из америчког Центра за истраживачко новинарство изјавио је данас да известилац Савета Европе Дик Марти поводом злочина почињених на Косову, укључујући трговину људским органима, гради случај удруженог злочиначког подухвата, у којем припадници Ослободилачке војске Косова (ОВК) делују као криминална организација.

Према том случају, припадници ОВК, укључујући садашњег министра спољних послова Хашима Тачија, деловали су као криминална организација умешана у убиства, политичка убиства, корупцију, рекао је Монтгомери на међународној конференцији о слободи медија.

Монтгомери је навео да је у јулу 1999. године, после окончања ваздушних удара НАТО, стигао на Косово и прикупљао податке о злочинима српских снага над Албанцима у селу Чушка, код Пећи, где је убијено око 100 цивила.

Према Монтгомеријевим речима, на пронађеним фотографијама припадника српских снага наводно одговорних за злочине је и тадашњи командант полицијских Оперативно потражних група Горан Радосављевић Гури.

Сазнали смо да су српске снаге уклониле тела жртава, али и да су после НАТО бомбардовања на Косову отимани Срби, Роми и Албанци лојални српским властима и одвођени у Албанију, изјавио је Монтгомери.

Наши извори са нижих нивоа ОВК су нам 2002. и 2003. године рекли да нису знали шта се догађало, али да су имали наређење да те људе не туку, да их не повреде. Говорили су нам о лекарима у Албанији, анализама крви, да су чули да су људи убијани пре него што би им били извађени бубрези, изјавио је Монтгомери, додавши да није било очевидаца трговине органима.

Монтгомери је рекао да је о тим сазнањима обавестио мисију Уједињених нација (УНМИК) у Приштини, што је 2004. довело до истраге представника УН и хашког суда у такозваној "Жутој кући" у централној Албанији.

Пронађени су лекови, медицинске игле, трагови крви. То је послато у Хашки трибунал, где је уништено. Тај материјал није био доказ, али је био интересантан. Уништен је, наводно, у рутинској процедури, јер није било хигијенски чувати га. Не знам зашто није анализиран и зашто није враћен у УНМИК, изјавио је Монтгомери.

Он је оценио да УНМИК и НАТО сносе део одговорности за злочине почињене после окончања бомбардовања на Косову, јер су имали власт на том подручју.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Славко Никић: Жуте куће су биле на Космету, не у Албанији ...

ЗАШТО СРБИЈА НИЈЕ ТРАЖИЛА РЕЗОЛУЦИЈУ О "ЖУТОЈ КУЋИ ...

Робијао за Србију: Писмо мајора Бинела поводом НАТО скупа у Београду

ЗБОГ СРБА ЖРТВОВАО ВОЈНИЧКУ КАРИЈЕРУ

ТРИДЕСЕТ ГОДИНА ОД НАБИЈАЊА НА КОЛАЦ ЂОРЂА МАРТИНОВИЋА У БЛИЗИНИ ГЊИЛАНА

Косово - Јадовно 1941.