МАСОВНИ ЗЛОЧИНИ УЗ БЛАГОСЛОВ МЕЂУНАРОДНИХ "МИРОВЊАКА"

Убиства, паљевине, понижавања...Минобацачки пројектили на Високе Дечане...Демолирање православних храмова... Поновна протјеривања повратника...За све те злочине одговарало "неколико особа".

Припадници мировних снага посматрају албанске терористе како уништавају православну цркву на Косову и Метохији

Припадници мировних снага посматрају албанске терористе како уништавају православну цркву

на Косову и Метохији

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК 

Седамнаестог марта навршава се 11 година од мартовског погрома косовско-метохијских Срба - то је датум који је означио завршетак организованог прогона Срба са простора јужне српске покрајине. 

Сигнал за нападе, убиства, паљевину имовине, цркава и манастира дали су тадашња Радио-телевизија Косова и лист "Коха" емитовањем лажне информације да су у ријеци Ибар, у мјесту Чабра на сјеверу Косова, Срби утопили албанско дијете. 

У сјеверној Косовској Митровици убијено је двоје Срба. Истовремено, у центру Приштине и на прилазима српским селима у остатку Косова почело је масовно окупљање Албанаца. 

УНМИК полиција и КФОР били су нијеми посматрачи похода албанских демонстраната на Чаглавицу, код Приштине, Косово поље, Липљан, Призрен, Обилић, Гњилане... 

Хиљаде Албанаца пробило је полицијску блокаду на прилазу Чаглавици. Запаљене су куће и рањено петоро Срба. Српски извори са терена јављали су о паљењу села, рушењу и прогону. 

У Подујеву је срушен Крст са локалне цркве, у Приштини запаљена црква Светог Николе, у Призрену су горјели Свети Архангели, Богословија и Храм Светог Ђорђа. 

У Косовској Митровици убијена је Јана Тучев на тераси свога стана, док је од снајперског хица погинуо Боривоје Спасојевић, а неколико десетина Срба који су бранили линију раздвајања према јужној Косовској Митровици је рањено. 

У јужном делу града спаљена је црква Светог Саве, а српско село Свињаре на око три километра од центра Косовске Митровице - потпуно је опљачкано и спаљено. 

У Облићу је спаљено педесетак српских кућа у Церској улици. Горјеле су све куће у насељу Тодоровићи, као и црква у центру града тик уз полицијску станицу. 

У призренском региону страдали су скоро сви објекти Српске православне цркве, погинуо је Драган Недељковић. Спаљено је сједиште епископа, катедрални храм Светог Ђорђа затрпаван је запаљеним аутомобилским гумама. 

У Ораховцу је претучен старији брачни пар, а зграда поште потпуно демолирана. У Штрпцу, у селу Драјковце, убијен је Добривоје Столић, а његов син је тешко рањен и током ноћи је подлегао повредама. 

У Гњилану су попаљене све српске куће, убијен је Бобан Перић док је Славољуб Дабић претучен до смрти; Срби су евакисани у црквено двориште, а било је и неколико покушаја напада на село Шилово... 

У Витини је лакше рањен свештеник Драган Којић и запаљена школа. У Косовској Каменици започела су каменовања, пребијања и застрашивања. Из аутомобила са српским регистарским таблицама извучен је и претучен Југослав Савић који је неколико дана касније - преминуо. 

У региону Пећи спаљено је свих 25 повратничких кућа, и то у Белом пољу које се "наслања" на базу Италијанских војника. Срби из центра града су евакуисани у Пећку Патријаршију. 

Манастир Високи Дечани био је мета припадника ОВК који су на ову српску светињу испалили пет минобацачких пројектила...На централном Косову у самој Приштини била је најтежа ситуација - упади у станове, премлаћивања.. 

Спаљена је црква Светог Николе у којој је изгорио један од највреднијих иконостаса СПЦ, рад дебарских мајстора. 

У Липљану је смртно страдао Ненад Весић..Пребијања и паљевине систематски су вршене и на Косову Пољу где је запаљено око 150 домова, болница и Дом здравља, пошта, црква Светог Николе...Из куће је извучен Златибор Трајковић и на очиглед супруге поливен бензином и запаљен. 

Након погрома, већина расељених није се вратила, а неки од њих и данас живе у контејнерском насељу у селу Угљаре, недалеко од Косова Поља... 

Мада су највиши званичнци ЕУ дали гранције да ће кривци одговарати - то се никада није десило. 

У Еулексу "немају времена" за изјаве о мартовском погрому, али су Срну упутили на државног тужиоца самопроглашеног Косова, коме је пренијето овлаштење да води истраге. 

"Неколико њих осуђено је на казне затвора"- каже за Срну портпарол државног тужилаштва самопрокламованог Косова Астрит Кољај и наводи да су истраге вођене по регионима те да немају податке о броју процесуираних...

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 11 ГОДИНА ОД МАРТОВСКОГ ПОГРОМА

Да се не заборави!

Позив за обележавање годишњице мартовског погрома у Грачаници

ПОЗИВ ДА БУДЕ СПРИЈЕЧЕН 17. МАРТ