ЛЕЦИ НА ПРЕЛАЗИМА ЈАРИЊЕ И БРЊАК

kosovo_etnic

ПРИШТИНА, (СРНА) - Припадници Еулекса дијелили су данас летке возачима на административним прелазима Јариње и Брњак на сјеверу Косова у којим их "савјетују" да на возила умјесто српских ставе косовске регистарске таблице.Ову акцију Еулекс је најавио прије четири дана, односно два дана након што је косовска Влада забранила кретање аутомобилима са регистарским ознакама градова на Косову, а које издаје МУП Србије.

 

У лецима возачима се, како је наведено, "савјетује" да возила пререгиструју са српских на косовске таблице на којима су ознаке РКС(Република Косово) или КС (Косово).

 

Замјеник министра унутрашњих послова Косова Саша Рашић рекао је Срни да је одлука о забрани кретања аутомобиле са српским регистраским ознакама ступила на снагу 1. јуна и да је косовска полиција неколико дана толерисала возачима да возе са српским регистраским таблицама.

 

"Више није дозвољено кретање", поручио је Рашић и позвао грађане да се повинују наредби јер је она усаглашена у Бриселу.

 

Власницима аутомобила, послије датих савјета, није јасно како да пререгиструју возила пошто је рок истекао 1. јуна и када је министар унутрашњих послова Косова Бајрам Реџепи изјавио да више нема продужења рокова, јер је претходно био продужен од 1. априла до краја маја.

 

Предсједници општина са сјевера Косова затражили су 1. јуна од предсједника Србије Томислава Николића да испоштује дато обећање да ће под хитно саопштити детаље споразума које је у Бриселу у име Владе Србије прихватио шеФ преговарачког тима Борислав СтеФановић.

 

Предсједник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић подсјетио је да је захтјев за пријем код Николића поднијет на дан када је КфОР провео акцију уклањања барикада на путу јужна Митровица - Звечан и када су у сукобима повријеђена тројица Срба и два припадника КФора.

 

Предсједник општине Звечан Драгиша Миловић рекао је новинарима да од Николића још није стигао никакав одговор на захтјев за пријем.

 

 

Извор: срна