КОСОВО И МЕТОХИЈА НИЈЕ ПРЕВАЗИЂЕНА ТЕМА

Ђорђе Вукадиновић
Ђорђе Вукадиновић

Питање Косова и Метохије није превазиђена тема, а Срби са Косова и Метохије не могу опстати без Београда, али таквог који их разумије, поручено је јуче са округлог стола "Да ли Београд и Срби са Косова и Метохије говоре истим језиком", који је организовао Српски национални форум из Грачанице.

Предсједник Српског националног форума Александар Ђикић указао је да "неки медијски, политички и квазиинтелектуални кругови у Београду" промовишу идеје да је проблем Косова превазиђена тема. 

Он је оцијенио да они таквим "гурањем под тепих", што је дијаметрално супротно идејама европских вриједности у које се заклињу, игноришу чињеницу о 250.000 протјераних људи и питање одузете имовине, иако је имовина једно од права које се у Европи третира изузетно озбиљно. 

"Ако Београд ћутке гледа шта се дешава са одузетом српском имовином а истовремено се задужује - ми тај језик Београда не разумемо, ако не помиње 250.000 протераних, а заклиње се у европске вредности - ми тај језик не разумемо, ако ми кажемо да нас је страх за будућност нашу и наше државе у Европи 21. века - Београд не разуме шта ми поручујемо", рекао је Ђикић на округлом столу. 

Он је поручио да Срби на Косову и Метохији не могу опстати без Београда, али само таквог који их разумије, а да Београд треба да одлучи да ли може без Срба на Косову и Метохији, али и саме Покрајине.

Уредник часописа за политичку теорију Нова српска политичка мисао Ђорђе Вукадиновић примијетио је да је питање Косова срозано на ниво теме која је "аут, пасе, демоде", односно застарјела у односу на "мејнстрим политичке приче које се причају у Србији" и да се не исплати више политички се ангажовати о томе.

"Не смемо игнорисати тај контекст који није `пао с неба` и који је стицај више околности, од којих су само неке спонтане, а неке су последица систематског јасног и квалитетног рада на стигматизацији, маргинализацији, па и демонизацији теме Косова и Метохије у српској јавности, медијима, па, у извесној мери, и у српском друштву", рекао је Вукадиновић. 

Паралелно са маргинализацијом теме Косова и Метохије у српској јавности врши се и стигматизација као ретроградних оних који покушавају да подсјете да је та тема релевантно државно питање државе Србије.

Вукадиновић је додао да се, кроз систематски труд да се багателише и маргинализује тема Косова и Метохије, провлачи и криминализација те теме, "па се лицитира тиме колико кошта Косово, а нико не прави рачуницу колико кошта одржавање Чачка или Београда и администрације". 

Како је указао Вукадиновић, том логиком би се могло закључити за било који дио Србије, осим пар изузетака, да је исплативије да их се "решимо". 

"Ово је битна тема, али сам себи и, помало, ви мени, делујемо као неки рани хришћани у катакомбама, или позни у неком медијском и политичком окружењу, које се дефинитивно чини као да је отишло другим путем", закључио је Вукадиновић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести: