Кларк би на место злочина

Taci-Kusner-Robertson-Ceku
Ратни другови: Хашим Тачи, Бернар Кушнер, генерал Робертсон, Агим Чеку и Весли Кларк на Косову 1999. године.

Некадашњи командант НАТО снага током бомбардовања СРЈ Весли Кларк затражио од приштинских власти лиценцу за истраживање резерви угља од којих би се касније производила синтетичка нафта. Кларк је сада руководилац канадске енергетске корпорације "Евидити".

Пензионисани амерички генерал Весли Кларк, који је био командант снага НАТО током бомбардовања СРЈ, затражио је од приштинских власти лиценцу за истраживање резерви угља од којих би се производила синтетичка нафта.

Кларк, сада руководилац канадске енергетске корпорације "Евидити", жели лиценцу да би извршио истраживања у западном делу Косова како би утврдио количине угља у том делу које би се касније претвориле у синтетичку нафту, пише портал "Јета не Косове".

Сељвете Грајчевци, из косовске Независне комисије за руднике и минерале, каже да се комисија сусрела са представницима компаније на Косову након што је "Енвидити" затражила лиценцу, али да даљи поступак сходно законским прописима треба да оствари косовска влада.

Саветник министра за економски развој Косова, Гзим Баџаку је за поменути портал рекао да су информисани о захтеву, али да ће се овај, као и сви захтеви сличне природе, размотрити у складу са законским процедурама и да ће бити повргнути процесу тендера.

Применом мање познатих техника процеса подземне гасификације угља и гаса претвореног у течност компанија "Енвидити" се нада да ће производити до 100.000 барела нафте на дан, или 15 милиона литара, што ће у року од шест до седам година учинити да Косово испуни своје потребе за нафтом и горивима за авионе.

Синтетичка нафта се може користити за производњу струје, вештачких ђубрива и производњу пластике, а гориво би се могло такође употребити за стартовање ратних авиона, што је успешно остварено у америчким Ваздухопловним снагама.

Извор: СПОНА