КАРЛА ДЕЛ ПОНТЕ УНИШТИЛА ДОКАЗЕ

karla.jpg

БЕОГРАД, 2. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Битни докази о вађењу органа косовских Срба у "жутој кући" уништени су у вријеме бившег главног тужиоца Хашког трибунала Карле дел Понте и уз одобрење њеног тужилаштва, тврде у канцеларији хашког тужиоца Сержа Брамерца.

Дел Понтеова је претходно изјавила да су НАТО и Унмик спријечили истрагу о вађењу органа косовских Срба у "жутој кући" и да зна ко је донио одлуку да се у Трибуналу униште докази о тим монструозним злочинима, јер је, како каже, била у сталном контакту са својим насљедником Брамерцом, али није жељела да открије идентитет налогодавца јер то "није фер", пише "Прес".
       
Она је рекла да постоји мањак политичке воље да се случај "жута кућа" до краја испита и расвијетли.

На примједбу да је још 2004. у рукама имала Унмиков повјерљив извјештај о злочинима у "жутој кући", али да није подигла оптужницу до краја те године када је за то истекао рок у Хашком суду, Дел Понтеова је узвратила да није била у могућности да води истрагу због многобројних препрека.

"НАТО и Унмик нису нам дозвољавали приступ важним документима, а Албанија нам није дала да уђемо на њену територију и испитамо гробове. Било је ту још неких ствари..." рекла је Дел Понте, која је била тужилац Трибунала од 1999. до 31. децембра 2007. године.

Упитана зашто су онда по налогу тужилаштва 2005. у Хашком суду уништени дотад прикупљени докази о злочинима из "жуте куће", она је одговорила да је уништење доказа била велика грешка.

"То је учињено без консултација са мном, чак и без разговора са мном на ту тему. Била сам веома изненађена када сам из медија сазнала да су докази уништени. Али, наравно да се не осјећам одговорном за то, јер нисам имала овлашћења да водим истрагу“, нагласила је Дел Понтеова.

У објашњењу из Брамерцове канцеларије наведено је да је тужилац Брамерц већ рекао да су неки предмети уништени још 2005. године, када је тужилац била Дел Понтеова и уз њено знање и да су одлуку донијели тадашњи чланови руководства тужилаштва.

"Тужилац Брамерц се слаже да то није била добра одлука. Међутим, не можемо јавно говорити о интерној процедури доношења одлука у тужилаштву", речено је "Пресу" у канцеларији тужиоца Брамерца.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да је непосредно по добијању информације да су у Трибуналу уништени докази о "жутој кући" поставио питање хашким истражиоцима зашто је то учињено.

"Добили смо одговор да су ти материјали заједно са материјалима из Сребренице уништени у оквиру редовног поступка", рекао је Вукчевић.

Одговарајући на оптужбе Дел Понтеове, портпарол Унмика Оливије Салгадо рекао за овај лист да је Унмик у потпуности сарађивао у сваком тренутку са Хашким трибуналом и поднио све доказе и информације на располагање том суду.

"Трибунал има слободу да истражи сва питања из своје надлежности. Нема разлога да вјерујемо да је било који званичник Унмика зауставио било коју истрагу", рекао је Салгадо.

 

Извор: срна