ЈОШ ЈЕДНО СРКНАВЉЕЊЕ ХРАМА ХРИСТА СПАСА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/hram-hrista-spasa.jpgПРИШТИНА, 24. ЈУНА /СРНА/ - Епархија рашко - призренска и косовско - метохијска најоштрије је осудила најновије скрнављење недовршеног саборног храма Христа Спаса, гдје је пјевачица Ера Истрефи снимила спот за своју пјесму у коме полугола игра у овом православном храму у Приштини.


"Поред поменуте певачице, у видео споту се појављује још неколико лица која у крајње демонизованој и богохулној кореографији играју полунаги у унутрашњости храма", наводи се у саопштењу Епархије.

Из Епархије истичу да, нажалост, и овај најновији инцидент показује у каквом жалосном стању се налази ова православна црква која је посебно посљедњих мјесеци на удару појединих албанских политичара и медија, који отворено позивају на њено рушење или чак предлажу да се претвори у музеј терористичке Ослободилачке војске Косова /ОВК/.

Градњу храма Христа Спаса започео је 1990. године тадашњи епископ рашко-призренски и каснији блаженопочивши патријарх српски Павле, а градња цркве прекинута је 1998. године избијањем оружаног сукоба на Косову и Метохији.

Црква је више пута била изложена нападима и покушајима минирања, а будући да није обезбјеђена од локалних власти и Кфора, и данас се користи као јавни тоалет и представља симбол трагичног стања вјерских и људских права на Косову и Метохији.

Епархија рашко-призренска апелује на међународне и "косовске" званичнике да обезбиједе ову цркву, заштите је од даљег скрнављења и да омогуће завршетак њене градње како би послали поруку да за Србе и Српску православну цркву још постоји мјеста у Приштини и на Косову и Метохији.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png