ИЗВЈЕШТАЈ О ТРГОВИНИ ОРГАНИМА

organi

БЕОГРАД, (СРНА) - Еулекс ће данас поднијети Савјету безбједности УН извјештај о трговини органима на Косову. Портпарол Еулексовог специјалног истражног тима Јуриј Лас рекао је раније да, иако оперативне појединости због тајности истраге не могу бити објелодањене, то не значи да није остварен напредак.

"Специјални тим сада ради на томе да обезбиједи приступ информацијама од низа званичних институција, да их проучи и да онда ми обављамо наше истражне радње", истакао је Лас.

Лас је нагласио да "наводи у извјештају Савјета Европе из јануара 2011. године заслужују да буду темељито истражени и да је важно да ти наводи буду расвијетљени".

"Вјерујемо да је у интересу свих да се сада иде напријед у овој истрази, посебно зато што ће то бити истрага која ће обухватити више нација и којој ће бити потребно вријеме да се до краја употпуни", рекао је Лас.

Он је нагласио да "специјални истражни тим има правну надлежност и способност да професионално и независно води истрагу, мада је у поређењу са другим судским органима био релативно брзо оформљен".

 

Извор: срна