Извадили срце из живог српског младића

Трговина органима

БЕОГРАД- Радио-телевизија Србије приказала је синоћ интервју са заштићеним свједоком, бившим припадником ОВК, који је као непосредни учесник описао страхоте и бруталност узимања органа, односно срца од српског младића у једној импровизованој болници на сјеверу Албаније.

 

У директном разговору са новинаром РТС-а овај свједок, чији је лик био замагљен, а глас измијењен, дао је на албанском језику застрашујући исказ препун детаља о бруталној операцији узимања органа.

"Дали су ми скалпел и рекли шта да радим на тијелу, да направим једну линију, да га расијечем почевши од гркљана до краја ребара“, описао је свједок хируршку интервенцију узимања срца од српског младића.

Он је описао да је тај младић од 19,20 година био доведен и положен на једну клупу, да су га четворица држали док су му на живо сјекли грудни кош и извадили срце.

"Младић на столу није био Албанац, отимао се, али су га још чвршће држали. Запомагао је и призивао Бога. Говорио је `Боже немојте ме заклати, немојте ме убити`“, испричао је свједок.

Он је навео да је у присуству двојице љекара - једног старијег и једног млађег, који су били у сродству и који су га претходно обучавали за овакве ствари, почео да сијече младића скалпелом.

Свједок је испричао да је младић, када га је исјекао до половине груди, почео да вришти да га не кољу, а онда је изгубио свијест.

"Да ли је умро не знам. Послије тога није отварао очи", испричао је овај свједок, који је рекао за старијег љекара да је сада познат у свијету и на Косову.

Свједок је потом описао како је уз помоћ тог љекара извадио срце импровизованим маказама направљеним од бајонета, како је срце стављено у теглу са медицинском течношћу, а потом у фрижидер са ледом.

Он је рекао да је срце потом колима марке "волво" одвезено на аеродром Ринас код Тиране, гдје је видио албанску војску у униформама и мали авион са турском заставом из којег је изашла једна особа кратке браде која није била Албанац.

"Онда сам схватио да се не ради о отаџбини, него о бизнису, трговини органима“, рекао је овај свједок, којем је приликом медицинске обуке било речено да се обучава за трансплантације органа у случају потребе да се спасе живот командантима ОВК.

Свједок је навео да је операцији присуствовао, како је рекао, високи познати надређени, који му је поручио: "Свака част, позлатило ти се, такви нам борци требају".

Он је навео да је обучаван на сјеверу Албаније и да је операција коју је извео извршена у једној школи која је претворена у болницу, али да није ријеч о "жутој кући".

Замјеник српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је да је из исказа јасно да је ова језива интервенција вршена без анестезије и да је вечерас приказан само један одсто од онога што је свједок испричао српском тужилаштву.

Векарић је рекао да је 16 мјесеци Тужилаштво Србије за ратне злочине провјеравало исказ свједока на све начине.

Он је додао да због истраге вечерас није емитовано мјесто, нити лица која су присуствовала илегалној операцији, иако тужилаштво зна о коме се ради.

 

Извор: ФРОНТАЛ/СРНА

 

Везане вијести: 

СВЈЕДОК ЈЕ БИВШИ ПРИПАДНИК ОВК