ИВАНОВИЋЕВА ИЗЈАВА У СЛУЖБИ РАЗБИЈАЊА СРПСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

pristina

ПРИШТИНА, 12. МАРТА (СРНА) - Изјава државног секретара Србије за Косово и Метохију Оливера Ивановића да би организовање покрајинских избора значило "кршење Резолуције 1244 Савјета безбједности УН" у служби је разбијања српске заједнице и одвајања Космета од централне Србије, сматрају лидери Срба са сјевера Косова.

Потпредсједник Заједнице српских општина и насеља на Косову и Метохији Марко Јакшић подсјећа да је Резолуција 1244 једини акт међународне заједнице који је обавезујући и за чланице Савјета безбједности, и за Београд и за Мисију УН на Косову. "Нема мјеста тумачењу да је за расписивање локалних и парламентарних избора потребно доносити посебан закон и мењати Устав Србије", рекао је Јакшић Срни.

Он подсјећа да је предсједница Скупштине Србије Славица Ђукић - Дејановић током четворогодишњег мандата расписивала изборе за више општина јужно од Ибра, као и за све четири општине на сјеверу Косова.

"Не знам шта се променило. На снази је Устав. На снази је Резолуција 1244 Савета безбедности. Не могу се споразумима са Приштином, које је прихватио шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић, мењати закони и Устав Србије. Зато још једном желим да поновим да председница парламента мора расписати изборе и за Космет јер би, у супротном, прекршила Устав", истиче Јакшић.

Одбацујући изјаву Оливера Ивановића, он наглашава да је њен циљ да се "испипа пулс народа" и припреми терен за одвајање Космета од централне Србије.

Лидер Српског националног већа Северног Косова Милан Ивановић каже да су изјаве попут ове Ивановићеве још једна потврда недефинисане и неусаглашене, потпуно промашене политике коју воде Београд и његови сателити на Космету.

"Имамо законе, имамо Устав Србије, имамо Резолуцију 1244 и резултате референдума. Имамо све што гарантује да избори морају да буду расписани и за Косово и Метохију. Све друго значило би капитулацију и прихватање налога о признавању независне државе Косово", каже Милан Ивановић који, је убијеђен да је спорна изјава флоскула која нема никакву тежину и значај.

Предсједник измјештене српске општине Приштина са сједиштем у Грачаници Небојша Николић истакао је у изјави Срни да би морао доћи крај непромишљеностима и исхитреним изјавама у име државних органа.

"Ово је крајње непромишљена изјава чији смисао, верујем, није јасан ни /Оливеру/ Ивановићу, посебно ако се зна да је он државни секретар и да је истовремено министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио да се Србима на северу Косова не могу наметати решења", каже Николић.

Он очекује да избори буду расписани, да се испоштују закони и Устав и да се престане са изјавама које код "ионако обезнањеног народа" изазивају пометњу и страх. "У супротном, плашим се да ће изјаве као што је Ивановићева подстаћи исељавање и да ће бити беспредметни и споразуми из Брисела и прича о непризнавању косовске независности", рекао је Николић.

Државни секретар у српском Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић оцијенио је да би организовање покрајинских избора значило "кршење Резолуције 1244 Савета безбедности УН према којој су избори на Космету у надлежности Унмика који је у међувремену ова овлаштења пренио на привремене косовске институције".

Он је рекао да би прије евентуалног расписивања српских покрајинских избора на Космету Скупштина Србије морала да доносе закон о овој аутономној покрајини, што је могуће само промјеном садашњег.

Предсједница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић изјавила је да ће локални и парламентарни избори у Србији бити расписани сутра, а одржани највјероватније 6. маја, али да владајућа коалиција још није одлучила да ли ће грађани истог дана гласати и за предсједника државе.

 

Извор: срна