И дипломате прикривају тешке злочине на Косову

Сурово убиство брачног пара Јевтић у Талиновцу само је један у низу злочина над Србима на Косову и Метохији који још нису расветљени. Злочини се нижу пред очима међународних снага. Ни скоро две године после објављеног извештаја о трговини органима на Косову нема првих резултата истраге. Не зна се ни ко је налогодавац и организатор мартовског погрома из 2004. године, када је убијено 19 особа, као ни ко је подметнуо експлозив испод аутобуса 2000. године у Подујеву, када је у терористичком нападу убијено 10 Срба. Породице око 300 жртава трговине органима и даље чекају одговор на питање ко је крив за злочине какви се не памте. На овом случају тренутно раде два међународна тима на Косову - један је задужен да преиспита трговину органима од 1998. до 1999. године, а други после доласка међународних снага на Косово.


У Тужилаштву за ратне злочине “Блицу” су рекли да је направљен “велики продор у истрази”, али и да ће се на резултате два међународна тима, како је најављено, чекати још неколико година.


- Зашто се толико чека, не знамо. Од почетка је случај био оспораван, па чак и од неких европских званичника. Говорили су да је у питању српска пропаганда. Ипак, сада нико не може да порекне да су Србима, другим неалбанцима, али и нелојалним Албанцима вађени органи на северу Албаније - наводе у Тужилаштву за ратне злочине.


Скоро 12 година је прошло откако је подметнут експлозив у аутобус у близини Подујева, када је погинуло 10 Срба, а 40 рањено. Починилац је ухапшен на основу ДНК узетог са опушка, осуђен је али и пуштен јер је доказ нестао приликом предавања документације Еулексу.


Осам година се навршило од мартовског погрома у којем је убијено 19, а повређено 954 особе, чак 4.000 је протерано и све то пред очима 20.000 међународних војника. Организатори мартовског насиља до данас нису откривени. Неколико месеци касније убијено је двоје деце, а рањено их је још четворо на обали реке Бистрице у Гораждевцу. Иако су припадници међународне заједнице обећали да ће “преврнути сваки камен да нађи починиоце”, злочинци су на слободи.


Рада Трајковић, директорка Дома здравља у Грачаници и посланик у Скупштини Косова, каже да и међународна заједница зна да се на Косову води “институционални терор над Србима”.


- Овде сви знају колико је жестоко кршење људских права Срба. О томе се јавно не говори, нити се то дозвољава светским медијима, чиме смо изгубили могућност да придобијемо западно јавно мњење. До њих не допире истина због вештих међународних дипломата - каже Трајковићева.
Упркос свему доноси се одлука о укидању “надгледане” независности. Европски званичници поздрављају овакву одлуку и истичу да ће тиме Косово достићи потпуни суверенитет.


- Запад ћути о злочинима над Србима, и то није случајно. НАТО и САД су створили и уобличили Косово као државу, баш као и Авганистан или Либију. Срби на Косову немају шансе да докажу злочине над њима јер би то инкриминисало НАТО и његову улогу чувара мира у покрајини - објашњава Предраг Симић, професор Факултета политичких наука.  

 

Некажњени злочини над Србима

 1998. и 1999. - око 300 Срба, неалбанаца и Алабанаца отето, пребачено на север Албаније и убијено

Јануар - јун 1999. - убиство осам цивила у селу Клечка

Јул 1999. - у Старом Грацком код Липљана убијено је 14 жетелаца

Фебруар 2001. - терористички напад на аутобус “Ниш експреса” у близини Подујева, погинуло 10 Срба, а око 40 повређених

Јун 2003. - убијена трочлана породица Столић у Обилићу

Август 2003. - убијено двоје деце, четворо рањено док су се купали на реци Бистрици у Гораждевцу

Март 2004. - убијено 19 особа, 954 повређене, 4.000 протерано, порушено 935 српских кућа и запаљено 35 верских објеката

Јун 2004. - убијен седамнаестогодишњи дечко испред киоска брзе хране у ГрачанициЈул 2010. - у северној Косовској Митровици непознате особе бациле су бомбу на групу грађана, једна особа погинула, док је 11 особа повређено

Јул 2012. - убијен брачни пар Јевтић

 

Извор: Блиц