13 ГОДИНА ОД УБИСТВА СРПСКИХ ЖЕТЕЛАЦА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/lipljan.jpgЛИПЉАН, 23. ЈУЛА (СРНА) - Парастос српским жетеоцима, страдалим на данашњи дан 1999. године на њиви у Старом Грацком код Липљана, јутрос служи Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије, испред спомен-плоче у центру овог села - јавља дописник Срне.

 

Парастосу присуствују чланови породица страдалих и представници локаних власти, а парастосу не присуствују представници власти из Београда.


Парастос обезбјеђују припадници Косовске полицијеске службе, који су и ове године забранили излазак на гобље јер још, како су казали, није очишћено од мина.

На њиви надомак Старог Грацка код Липљана 23. јула 1999. године око 21.30 часова убијено је 14 српских жетелаца, међу којима и једно дијете.

Масакрирана тијела Андрије Одаловића, Јовице и Рада Живића, Слободана, Мила, Новице и Момира Јанићијевића, Станимира и Бошка Ђекића, Саше и Љубише Цвејића, Николе Стојановића, Миодрага Tепшића и Милована Јовановића пронашла је патрола британског Кфора пошто је чула пуцње из аутоматског оружја.

Tог 23. јула 1999. године тадашњи администратор Косова Бернар Кушнер понудио је награду од милион њемачких марака сваком ко открије наручиоце и починиоце, како је рекао, овог гнусног злочина.

Упркос томе што, како тврде мјештани Старог Грацка, постоји "милион доказа", до данас нико од осумњичених није изведен пред суд правде.

Tрачак наде да ће злочинце сустићи правда дала је акција Унмик полиције од 16. октобра 2007. године, када је под сумњом да је учествовао у убиству ухапшен Мазлум Битићи, Албанац из Великог Алаша, ослоњеног на Старо Грацко.

Послије једномјесечног задржавања у притвору, усљед недостатка доказа, осумњичени је ослобођен, што су породице убијених схватиле као "стављање тачке" на случај.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png