ЕУЛЕКС ИНТЕНЗИВИРА ИСТРАГУ О РАТНИМ ЗЛОЧИНИМА

Приштина

ПРИШТИНА, /СРНА/ - Еулекс приводи крају истраге о одговорности двојице челника некадашње Ослободилачке војске Косова /ОВК/, а сада високих функционера привремених косовских институција, за злочине над Србима и неалбанцима на подручју Дренице од јесени 1998. године до 11. јуна 1999. године, потврдили су Срни високи званичници Еулекса, који су жељели да остану анонимни.Извори Срне наглашавају да је ријеч о бившим официрима ОВК, одговорним за оперативну зону Дреница - подручје од Косова Поља на истоку до Косовске Митровице и Истока на западу Косова, те до Клине и Ораховца на југу. Један од њих је сада члан Косовских безбједносних снага, док је други активно политичко лице. 

"Идентитет осумњичених се чува, јер је ријеч о високим функционерима садашњих косовских власти", тврде саговорници Срне. 

Наводе да постоје сумње и значајан број доказа да су њих двојица по командној одговорности и лично одговорни за нестанак и убиство више десетина Срба и неалбанаца. 

Докази су прикупљани и у периоду Унмик администрације, али је истрага интензивирана у посљедње двије године. 

"Истрагом су обухваћени случајеви Волујак, Белаћевац и посебно злочини почињени у селима у окружењу Ораховца и Клине", кажу саговорници Срне, који су увјерени да ће први предмети бити отворени за мјесец до два. 

Према истим изворима Срне, Еулекс тренутно има 612 активних предмета о ратним злочинима почињеним на Косову и Метохији. 

Предмети се односе на нестанак и убиство 1.781 лица, која се још воде на списковима несталих, и за убиство 230 лица чији су посмртни остаци већ предати породицама. 

Саговорници Срне тврде да ће се Еулекс у наредном периоду фокусирати на истрагу ратних злочина и да ће у том контексту бити размијењене додатне информације са министарствима унутрашњих послова земаља у окружењу. 

"Истраге о одговорности два бивша команданта ОВК за подручје Дренице увелико зависи од резултата претраге локације масовне гробнице у селу Жиливоде код Обилића", тврде саговорници Срне, који наводе да постоји сумња да је пожар који је прије неколико дана захватио локацију Жиливода подметнут.

Извор: срна