Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији: сведочанство о страдању Српске Православне Цркве и српског народа од 1945. до 2005. године

Протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић већ више од 20 година објављује књиге, истражује и отворено пише о страдању Српске Цркве, свештенства и српскога народа.

Сабравши сва дотадашња истраживања, са философском дистанцираношћу (и поред ауторовог личног искуства – вишегодишњег робијања у послератном, комунистичком режиму), и на основу изворишних, аутентичних докумената, у штампи се, пре неколико година, појавило његово дело под насловом Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији: сведочанство о страдању Српске Православне Цркве и српског народа од 1945. до 2005. године.

 

„Овом књигом сам покушао, да кроз извештаје надлежних епархијских архијереја Епархије рашко-призренске, као и других лица која су у њој боравила укажем како су исељавања Срба са Косова и Метохије била последица насиља од стране тамошњих Албанаца над њима. На страницама које следе су претње, физички напади, злостављања, убиства, силовања, отимања имовине, провале, рушења и обесвећивања храмова, а у средствима информисања сем славопојки о братству и јединству, нема ни помена о злу кроз које је пролазио српски народ“ – записао је у уводном слову аутор, припремајући тако читаоца на суровост приказаног живљења у наративној прози која следи. Јавност је некако морала бити обавештена. Упркос настојањима ОЗНЕ (која је нпр. само у октобру 1947. запленила све списе Архијерејског намесника гњиланског са подацима о страдању за време 2. св. рата), истина о страдању Српске Православне Цркве и њене пастве је морала кад-тад изаћи на видело, а то је пало у задатак Сведочанству.

Одмах по представљању српској читалачкој публици ова трагична и горка историја преведена је на енглески језик – енглеско издање је штампано 2007. године (Savo B. Jović, Ethnic cleansing and cultural genocide on Kosovo and Metohija: testimony to the suffering of the Serbian Orthodox Church and Serbian people from 1945 to 2005, Belgrade : The Holy Synod of Bishops of The Serbian Orthodox Church, 2007).

Голготско зборење о страдању српског народа и његове Цркве на Космету обилује релевантном грађом – сваки податак, свако поглавље је историјски документовано и поткрепљено спасеним и сачуваним доказима из архиве Св. Арх. Синода СПЦ, те тако, готово математичком прецизношћу, сведочи о геноциду над Србима у шездесетогодишњем послератном периоду – од 1945. до 2005. године.

За књигу Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и МетохијиМитрополит Амфилохије, који је написао предговор, каже: „Циљ свједочанства ове књиге јесте да буду будилник насиљем помрачених савјести моћника овога свијета, не би ли коначно судили и пресудили о Косову и Метохији... сагласно Божијој неподмитљивој правди и истинској човјечности.“

Ову чемерну историју страдања нашег народа на руски језик превео је г. Илија Числов, иначе главни уредник издања Сабраних дела Св. Вл. Николаја Велимировића на руском језику. Преводилац је аутор и поговора руском издању ове књиге. Како Числов каже – руском читаоцу је кроз ову књигу понуђено сведочанство о Голготи српског народа на КиМ – из пера аутора који је бивши заточеник титоистичког режима, а сада главни секретар Св. Арх. Синода СПЦ.

Аутор, протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић је рођен 1954. у Милином Селу у БиХ. Богословију Св. Арсенија завршио је у Сремским Карловцима, дипломирао је на Православном богословском факултету „Св. Василије Острошки“ у Фочи, а докторирао на Учитељском факултету у Београду.

До сада је објавио осам књига: Анђели звериње кућеЗаписи из зеничке тамницеКроз босански огањСвитање у предвечерјеУтамничена црква,Христов Светосавац Михајло ПупинСв. Исповедник Варнава Епископ Хвостански и Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији.

 

Пише: Снежана Крупниковић

Извор: СПЦ