ДРЕВС НЕ ОЧЕКУЈЕ СУТРА НАСИЉЕ

kosovo

ПРИШТИНА, 5. МАЈА (СРНА) - Командант Кфора Ерхард Древс не очекује ескалацију насиља сутра за вријеме одржавања српских парламентарних и предсједничких избора на Косову и Метохији, али је "НАТО ради предострожности упутио 700 њемачких и аустријских војника као појачање снагама Кфора".
       
''Увјеравам све да смо спремни да спријечимо инциденте и ескалацију насиља током викенда за вријеме српских избора'', изјавио је Древс, наглашавајући да ће Кфор учинити све да помогне ОЕБС-у да спроведе преузету обавезу "олакшавања српских избора".
       
Древс је рекао да је улога Кфора да осигура безбједно окружење и да је томе посвећен. Задатак Еулекса јесте да успостави владавину права, што подразумијева да је у надлежности те мисије затварање алтернативних путних праваца и стварање услова за рад косовским цариницима и полицији на прелазима Јариње и Брњак.
       
"Моје садашње надлежности не могу се проширити без наредбе из Брисела, посебно не у дијелу који се односи на дужности које су у надлежности полиције и царине. То је задатак Еулекса јер је у његовом мандату владавина права'', рекао је Древс за Дојче-веле.
       
И државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Владе Србије Оливер Ивановић изјавио је Срни да не очекује никакве инциденте током сутрашњих парламентарних и предсједничких избора у јужној српској покрајини.
       
Јужна српска покрајина спремна је за предсједничке и парламентране изборе, који ће сутра бити одржани у 28 мјеста на Косову и Метохији, јавио је извјештач Срне. Ово је први пут од 1999. године да изборе на Космету организује и надгледа ОЕБС.

 

 

 

Извор: срна