ДЕСЕТАК ХИЉАДА СРБА ТИЈЕЛИМА БРАНИ БАРИКАДЕ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 20. ОКТОБРА (СРНА) - Од раних јутарњих часова Срби долазе на барикаде на сјеверу Косова с намјером да својим тијелима зауставе војнике Кфора да их уклоне, а, према процјенама, на 16 барикада окупило се десетак хиљада Срба - јавља дописник Срне.
Срби с обје стране прелаза Јариње у већем броју се окупљају, као и на барикадама у Косовској Митровици и у мјесту Рударе, спремни да спријече пробијање барикада.
До овог тренутка нису примијећени додатни покрети Кфора, што би могло да значи да Кфор неће даље примјењивати силу и да ће током дана прихватити захтјев предсједника општина са сјевера покрајине да преговори буду настављени како би пронашли прихватљиво рјешење.
Од јутрос, што је претходних дана било примјетно, нема прелаза Кфора из базе ''Бондстил'' код Урошевца према сјеверу Косова, као ни из Команде Кфора из Приштине.
Портпароли Кфора и њихови званичници нису доступни нити се оглашавају на дописе упућене електронском поштом.
Након што Кфор и лидери четири општине на сјеверу Косова јуче у Зубином Потоку нису успјели да постигну договор и рјешење за снабдијевање јединица Кфора на сјеверу, припадници Кфора почели су нешто прије 6.00 часова у селу Јагњеница уклањање барикада са алтернативног магистралног пута који Косовоску Митровицу повезује са административним прелазом Брњак.        
У Грачаници ће данас у 11.00 часова бити одржан централни митинг подршке поводом напете ситуације на сјеверу Косова и Метохије и као знак подршке Србима на барикадама према административним прелазима Јариње и Брњак.

 

Извор: срна