ДАНАЈ: МОГУЋЕ ЈЕ ИЗБИЈАЊЕ ТРЕЋЕГ БАЛКАНСКОГ РАТА

srna

СКОПЉЕ, 20. ОКТОБРА (СРНА) - Могуће је избијање трећег балканског рата, са жариштем кризе на сјеверном дијелу Косова, у Македонији, Грчкој и БиХ, рекао је директор албанског Института за регионалне прогнозе Кочо Данај, оснивач покрета "Природна Албанија".

"Прво жариште је сјеверно Косово. Оно је блокирано барикадама. Тамо гдје постоје барикаде, значи да се припрема за рат. Сви то знају, али кажу супротно, са изузетком тајних служби. Албанци који нису организовани из рата ће изаћи као губитници, како у људству, тако и територијално. Брисел ће се сагласити са оваквим крајем. Зашто? Зато што тајне службе Брисела много боље од мене знају шта се може догодити када се постављају барикаде, али и поред тога Брисел је наградио Србију, додјељујући јој статус кандидата", истакао је Данај.
Албански аналитичар сматра да ће сљедећа жаришта бити Грчка и Македонија.
"Грчка је спремна да извезе сопствену кризу изван грчке територије, односно у Албанију и Македонију. Треће жариште је Македонија. Једног дана премијер (Никола) Груевски ће организовати попис и фалсификоваће број Албанаца. То је ставио до знања када је изјавио да је бивши премијер (Бранко) Црвенковски пописао 120 000 Албанаца више, што значи да ће он пописати 120 000 Албанаца мање", рекао је Данај у интервјуу за агенцију ИНА који преноси скопски лист "Дневник".
Он је у анализи као четврто главно жариште навео БиХ, са конфликтом и подјелом.

Данај је оснивач покрета "Природна Албанија", а био је савјетник у социјалистичкој влади Фатоса Наноа и Пандели Мајка.
Он је прошле године промовисао идеју о уједињеној Природној Албанији у 2013. години. Његова платформа предвиђа знатно већу територију, која ће бити реализована у седам фаза, и, осим Албаније и Косова, обухватиће и западну Македонију, грчку области Чемерију, српску Прешевску долину и дио Црне Горе.

 


Извор: срна