ЋУТАЊЕ О МАСАКРИРАНИМ СИМИЋИМА

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/svijece.jpgГРАЧАНИЦА, /СРНА/ - Прије 15. година у рударском српском насељу Сливово, на Космету, заклана су су четворица Симића - Трајан /1929./, његов брат Живко (1936) те двојица браће од стрица Живко (1929) и Димитрије (1932) - за злочин нико није одговарао.

Симићи су измаскарирани у шумарку надомак кућа одакле су Трајан и његова браћа изашли да дотјерају краве са испаше.

Четворицу Симића пронашли су битански војници - распорене и измасакриране, а њихов нестанак пријавила је Јованка, супруга страдалог Тројана.

Петнаест година касније Живорад Симић, једини преостали Симић, сумња да су албански терористи, уз знање британских војника, масакром над његовим оцем, стрицем и браћом "обиљежили" Светски дан расељених, стављајући тачку на трајање Срба у рударском Насељу Сливово.

Живорад Симић, који је из КБЦ Приштине тог јунског дана преузео посмртне остатке страдалника, послије 15 година тражи одгвор на питање зашто правда није доступна и зашто убице нису пронађене или бар откривен један једини траг оних који су се иживљавали на раскомаданим тијелима четворице Симића гасећи цигарете.

У Сливову, на 12 километара од Грачанице, у засеоку Ђукљани, до 1999. године живјело је 12 домаћинстава Симића, са стотинак насљедника рудара из времена Саса, оснивача Рудника Ново Брдо.

Трагедија четворице Симића, који су комшије Албанце током бомбардовања 1999, године хранили и појили, Сливово је претворила у насеље напуштених зидина.

"Они су жртве комшијске руке. Страдали су јер су бранили, хранили и појили комшије Албанце, исте оне који данас разиђују наше домове и разносе камење – темљце узидане пре стотинак и више година", каже Живорад.

Парастос на гробљу у Грачаници служили су секретар Рашко- призренске епархије Сава Шмигић И грачаначки парох Борислав Секулић, уз обезбјеђење Косовске полицијске службе.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png