ЧУРКИН: НЕКЕ ЗЕМЉЕ У СУКОБУ ИНТЕРЕСА У ИСТРАЗИ О ТРГОВИНИ ОРГАНИМА

curkin.jpg

ЊУЈОРК, (СРНА) - Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин рекао је данас да су неке од држава у својеврсном конфликту интереса у истрази о трговини органима на Косову и Метохији и изразио сумњу у начин на који је Еулекс води.

"Тренутно истрагу о умијешаности косовских лидера воде оне земље које су у прошлости помагале тим људима да дођу на власт на Косову", рекао је Чуркин на сједници Савјета безбједности УН, који је данас разматрао ситуацију на Косову и Метохији.

Водећу улогу у истрази имају САД, каже Чуркин и додаје да је "случајност" да је амерички држављанин Клинт Вилијамсон задужен за вођење истраге.

"Забринути смо због начина на који Еулекс испитује чињенице наведене у извјештају Дика Мартија о илегалној трговини људским органима на Косову", рекао је Чуркин и подсјетио на лошу ситуацију на Косову када је ријеч о заштити свједока, што је потврдио и Савјет Европе.

Руски амбасадор је због свега тога позвао Савјет безбједности да подржи иницијативу Србије да се истрага о трговини органима на Косову води под окриљем тог тијела. "Истрага мора да буде непристрасна и да улива повјерење и због тога тражимо да буде пренесена на Савјет безбједности", рекао је Чуркин.

Он каже да Русија сумња у статусну неутралност Еулекса и Кфора, које је критиковао због односа према руском хуманитарном конвоју упућеном Србина на Космету. "Москва сама одлучује ко ће је и гдје добити", рекао је Чуркин.

Представница САД при УН Розмари ди Карло нагласила је да су "неосноване и неодговорне сумње" у истрагу коју предводи Вилијамсон. "САД се залажу за одлучну истрагу о свим озбиљним криминалним активностима, укључујући и трговину органима", рекла је Ди Карло и додала да Еулекс ужива пуну подршку свих регионалних фактора.

Она је оштро осудила постављање блокада на сјеверу Косова и нагласила да САД одбацују све покушаје "подривања легитимитета приштинских власти".

Ди Карло је нагласила да међународна заједница жели мир и стабилност на Косову и цијелом Западном Балкану и додала да је "сада вријеме да Србија и Косово оставе иза себе прошлост и раде заједно на будућности".

Представници Њемачке и Француске при УН навели су да те земље имају пуно повјерење у истрагу коју води Американац Клинт Вилијамсон.

Њемачки амбасадор Петер Витинг осудио је постављање српских блокада на путевима на сјеверу Косова, као и све акте насиља уперене против Кфора и Еулекса, те поздравио позив предсједника Србије Бориса Тадића да се уклоне барикаде.

Замјеник шефа француске мисије у УН Мартин Бријен оцијенио је да је напад на војнике Кфора и Еулекса неприхватљив и додао да они не могу бити третирани као страна у сукобу.

"План Мартија Ахтисарија је добра основа за интеграцију сјевера Косва", рекао је Бријен и додао да би косовски премијер Хашим Тачи требало да увјери Србе на Косову да сви заједно имају заједничку будућност.

Представник Велике Британије при УН Рик Бартон поздравио је досадашње напоре Приштине и Београда у обновљеном дијалогу и најавио да ће његова земља и даље помагати Косово. Он је додао да је приврженост Косова и Србије дијалогу заначајна и за њихов напредак ка чланству у Европској унији.

Косовски министар спољних послова Енвер Хоџај оцијенио је да би давање статуса кандидата Србији прије испуњавања преузетих обавеза према Косову дугорочно имало негативне посљедице на Косову. Хоџај је позвао српске власти да повуку припаднике полицијских структура са сјевера Косова и нагласио да је "идеја о размјени територија веома опасна".

Савјет безбједности УН разматрао је данас ситуацију на Косову која је, према оцјени генералног секретара УН Бан Кимуна, напета и умногоме утиче на дијалог Београда и Приштине и разговоре о европској перспективи региона.

 

 

Извор: срна