ЦРКВЕНА ЗВОНА СЕ ОГЛАСИЛА НАКОН 13 ГОДИНА

Пећ

ПЕЋ,/СРНА/ - Владика рашко-призренски Теодосије и епископ липљански Јован служили су Свету архијерејску литургију у цркви Светог Јована Крститеља у Пећи, у којој су се јуче први пут након 13 година огласила звона.

 


Црква Светог Јована Крститеља звана Митрополија, која се налази недалеко од Пећке патријаршије, први пут је освештана прије 30 година, а запаљена је и порушена у мартовском погрому 2004. године.

Владика Јован поручио је да данашњом литургијом, духовним препородом и повратком црквеног живота у овај храм у Пећи започиње и препород српског народа.

"И као што је ова света српска земља васкрсла на крви и моштима наших светаца, тако је и црква Светог Јована Крститеља васкрсла после страдања православног народа у протеклих 13 година не само у Пећи, већ на читавом Косову и Метохији", рекао је владика Јован, обраћајући се вјерницима након литургију.

Владика Теодосије истакао је да ово свето мјесто "није могло остати у трњу" и да се препород догодио захваљујући бројним донаторима и пријатељима који су помогли да светиње порушене у мартовском погрому - храм Светог Николаја у Приштини, Светих Архангела и Светог Ђорђа у Призрену и још много других - буду обновљене и у њима започет црквени живот.

"Верујем и молимо се Богу да ће се наш народ вратити у Пећ у коме је до 1999. године живело 15.000 православаца, а данас њих петнаестак, међу којима и троје деце пароха и ђакона који су се вратили у Митрополију и који ће од наредне недеље започети редовно богослужење", рекао је владика Теодосије.

Светој архијерејској литургији присуствовало је више десетина Срба из околине Пећи, које је, као и литургију, обезбјеђивала Косовска полицијска служба.

Литургији је присуствовао и новоименовани командант КФОР-а Волкер Халбауер, који је рекао новинарима да на Косову има мјеста за све, али да је потребан политички дијалог за рјешење бројних спорних питања.

"На нама војницима је да обезбиједимо пуну слободу и сигурност свих грађана. То је наш задатак и у томе ћемо истрајати", рекао је Халбауер.

Халбауер је додао да се рјешење за сјевер Косова може наћи само путем дијалога, а никако насиљем.

"Што се тиче војних планова за сјевер Косова они постоје, али није на мени да их детаљно излажем", рекао је Халбауер.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

 

Везане вијести:

КОСВО