ЧЕТВОРИЦА СРБА ДАНАС ПРЕД ИСТРАЖНИМ СУДИЈОМ

kosovo

ГЊИЛАНЕ, 28. МАРТА (СРНА) - Четворици Срба из Косовског поморавља, који су синоћ ухапшени на контролном пункту Бела земља због превоза изборног материјала, одређено је 48-часовно полицијско задржавање, потврдио је Срни портпарол косовске полиције Исмет Хасани.

Ухапшени су предсједник општине Косовска Витина Срећко Спасић, припадника МУП-а Србије Светозар Насковић из Коретишта код Гњилана, секретар општине Косовска Витина Александар Стоиљковић из Клокота и референт за бирачке спискове Ивица Нојкић из Могиле.

Хасани каже да је овај случај, по налогу јавног тужиоца, уступљен истражном судији, јер се ухапшени Срби доводе у директну везу са илегалним дјеловањем и нарушавањем уставног поретка Косова. Током дана очекује се њихово саслушање пред истражним судијом.

"Аутомобил којим су се превозили и пропагандни материјал су заплијењени", рекао је Хасани.

Они су приведени јер је полиција у њиховом аутомобилу пронашла бирачке спискове за општину Косовска Витина, потврђено је синоћ Срни у овој општини.

Министарство Србије за Косово и Метохију затражило је од Еулекса да хитно реагује како би ухапшени Срби што прије били пуштени својим кућама.

"Изговор за привођење и задржавање Срба је да је код њих наводно пронађен бирачки списак и да су радници српских институција", наводи се и саопштењу Министарства.

Министарство захтјева од Мисије ЕУ да обезбиједи слободу кретања косметским Србима и да косовска полиција предстане са безразложним хапшењима и малтретирањима Срба, која су посљедњих мјесец дана учестала.

На контролном пункту Бела земља косовски полицајци су у два наврата приводили раднике предузећа "Пошта Србије" који су превозили пошту из Врања на централно Косово.

 

 

Извор: срна