Четрнаеста годишњица отмице српских новинара на КиМ

Протеси

Данас се навршава 14 година од отмице новинара Радио телевизије Приштина Ђуро Славуја и Ранка Перенића на путу између Велике Хоче и Зочишта.

До данас ништа није учињено да се расветли ко је организовао и отео Ђура Славуја, Ранка Перенића али и Марјана Мелонашија, Љубу Кнежевића и ко је убица Александра Симовића и Момира Стокуће.

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКИМ) већ неколико година за редом од косовске Општине Ораховац траже дозволу да на месту где су колеге Перенић и Славуј отети, поставе спомен плочу у знак сећања на све нестале колеге.

Међутим, из Општине Ораховац, која функциопнише по систему "Владе Косова", УНС-у и ДНКИМ-у до данас није одговорено.

Ове године новинари ће 30. августа на путу између Велике Хоче и Зочишта, код Ораховца обележити годишњицу нестанка новинара.

Ђуро Славуј и Ранко Перенић отети су на новинарском задатку 21. августа 1998. Требало је да у манастиру Зочиште ураде прилог о отмици и повратку монаха у овај манастир. На путу су их отели припадници ОВК, а од тада им се губи сваки траг.

Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа `99. године у Приштини. Део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца.

Љубомир Кнежевић, новинар приштинског "Јединства" и дописник "Политике" отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица.

Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је у 9. септембра 2000. године у Приштини, а Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине.

 

Извор: НСПМ