БИВШИ ПРИПАДНИЦИ ОВК ПРИЈЕТЕ СЈЕВЕРУ КОСОВА

kosovо

БЕОГРАД, (СРНА) - Удружења проистекла из албанске Ослободилачке војске Косова /ОВК/ упозоравају да ће се мобилисати да заштите Албанце на сјеверу Косова, ако их не заштите косовска влада, Кфор и Еулекс.

"Дубоко смо узнемирени последњим догађањима на сјеверу Митровице изазваним екстремистичким и терористичким нападима српских паралелних структура као и српских терористичких и злочиначких организација које су убачене на Косову. Одлучили смо да ми, бивши борци ОВК изађемо и заштитимо ондашње Албанце", наводи се у саопштењу које преноси РТС.

Представници три удружења из општине Србица огласили су се због стања на сјеверу Митровице након посљедњих догађаја када је убијен Сељвер Харадинај и рањени чланови његове породице.

Они су се огласили посебно због, како су навели, "досадашњих неуспјеха косовских и међународних безбједносних институција у одбрани Албанаца".

"Ако косовска влада и међународне безбедносне институције, Кфор и Еулекс не предузму нешто како би заштитили Албанце од систематског насиља српских екстремиста, ми ћемо се мобилизовати и отићи тамо", пише у заједничком саопштењу, које су потписали предсједници три удружења Хисни Нгуцати (ОВЛ), Хаки Аручи (СМЛ) и Небих Феризи (СХФД).

У саопштењу се наводи да је крајње вријеме да косовска влада и безбједносне институције учине све што је неопходно како би се албанско становништво заштитило од српског екстремизма.

"Дошао је крај нашем стрпљењу. Бивши борци ОВК су позвани и даље ће бити позивани и са њима ћемо се консултовати о мерама које ћемо предузети, о мобилизацији свих и о начину за одбрану Албанаца на северу Косова", стоји у саопштењу.

 

Извор: срна