АУТОНОМИЈА СЈЕВЕРА НЕПРИХВАТЉИВА И ЗА СРБЕ И ЗА АЛБАНЦЕ

kosovo

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, (СРНА) - Предсједник Српског националног вијећа сјеверног Косова Милан Ивановић рекао је да залагање за аутономију овог дијела покрајине значи признање косовске независности, што Срби неће и не могу прихватити.

Ивановић је рекао да су изјаве европских званичника Штефана Ленеа, Кетрин Ештон, представника Савјета Европе Европе "оркестриране и потпуно једностране" и да се односе на то да не буде избора на Косову.

"Зашто нису предлагали аутономију за Косово и Метохију па у оквиру те аутономије рецимо аутономију за север", упитао је Ивановић.

Он је за КИМ радио рекао да су албанске институције - институције репресије и насиља и да реализација таквих идеја угрожава српске виталне интересе и значи прогон Срба са Косова и Метохије, те етничко чишћење и сјевера покрајине.

Експерт фондације "Карнеги Европа" Штефан Лене рекао је да технички дијалог Београда и Приштине треба да постане више политички и да га треба усмјерити на питање аутономије сјевера Косова.

"Сјеверно Косово требало би да буде важна тема таквог дијалога, али не и једина. Шири приступ допринио би бољим шансама за уравнотежавање интереса различитих страна. Процес би требало да почне ускоро, али ће морати да има и припремну фазу шатл-дипломатије између Београда, Приштине и сјевера Косова", рекао је Лене.

Политички аналитичар Азем Власи сматра да идеја о аутономији сјеверног дијела Косова није добра, јер српску заједницу не треба дијелити. Он сматра да није добро српску заједницу на Косову ставити у двије категорије - ону која има неку посебну аутономију и ону која има некакав другачији статус.

Замјеник министра иностраних послова Косова Петрит Сељими каже да косовске власти неће прихватити приједлог да сјеверу Косова буде дата аутономија.
       
"Ми ћемо разговарати са заједницом на северу око тога како да искористе моћ коју имају и ту негде треба да пронађемо кључ решења за организацију избора на северу. Морамо да имамо легитимне представнике српског народа са којима можемо да разговарамо на Косову", рекао је Сељими за КИМ радио. Легитимни представници ће, додао је, бити изабрани само у оквиру избора које ће организовати косовске власти.

 

 

Извор: срна